Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nargis Nehan

Bivša afganistanska ministrica nada se “inkluzivnoj vladi”

Afghanistan-minister Nargis Nehan

Nargis Nehan, bivša ministrica u afganistanskoj vladi koja je evakuirana u Norvešku, izjavila je u utorak za DW da bi mogla razmisliti o radu u afganistanskoj vladi pod talibanskom vlašću, ali uz posebne uslove

Deutsche Welle magazin razgovarao je s Nargis Nehan, bivšom afganistanskom ministricom za rudarstvo i naftu, o stanju žena u Afganistanu i mogućnosti saradnje s talibanima.

Nargis Nehan, bivša ministrica u afganistanskoj vladi koja je evakuirana u Norvešku, izjavila je u utorak za DW da bi mogla razmisliti o radu u afganistanskoj vladi pod talibanskom vlašću, ali uz posebne uslove.

– Predana sam svom narodu i želim učiniti sve što mogu da im poboljšam život. Ako to znači da moram ići raditi s talibanima, sve dok oni zapravo prihvaćaju ljudska prava i pružaju nam osnovna ljudska prava koja zaslužujemo imati, onda smo spremni s njima sarađivati – rekla je Nehan.

Talibani su rekli da će objaviti sastav svoje vlade nakon što SAD završe povlačenje trupa iz Afganistana.

– Ako žele podršku žena, trebali bi shvatiti da imamo pravo na izražavanje, imamo očekivanja… Želimo biti dio vlade, želimo biti dio donošenja odluka. Posmatrat ćemo pažljivo kakvu to vladu oni planiraju formirati – dodala je Nehan.

Nehan je podvukla da je oprezna oko obećanja talibana da će ovaj put manje ugnjetavati žene samo zato što još nisu iskristalizirali jasne politike.

Rekli su da se njihova pravila temelje na “islamskom šerijatskom pravu i afganistanskoj kulturi. I već je tu nastala zabuna jer je Afganistan vrlo raznolika zemlja. Imamo različite i raznolike kulture. Pa kad su rekli naša kultura, bilo nam je zbunjujuće razumjeti tačno na koju kulturu misle – rekla je Nehan.

– Nadamo se da će nakon što formiraju vladu to biti inkluzivna vlada – navela je Nehan.

Dodala je da je također bitno da ta vlada ima predstavnike različitih spolova, različitih društvenih slojeva, ljude svih ideologija, tako da oni koji žive u Afganistanu, na neki način sebe vide kao da ta vlada i njih predstavlja.