Globus

vesna medenica

Bivša predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore ostaje u pritvoru još tri mjeseca

17/07/2022
Vesna Medenica / FOTO: slobodnaevropa.org

Medenica je uhapšena 17. aprila ove godine na podgoričkom aerodromu zbog osnovane sumnje da je počinila dva krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije i protivzakonit uticaj

Bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Crne Gore Vesni Medenici Viši sud produžio je pritvor za još tri mjeseca, a odluka je objavljena u petak, 15. jula, prenijela je crnogorska državna agencija MINA.

U saopštenju Vrhovnog suda objavljenom na web stranici navedeni su samo inicijali osumnjičenih. Navodi se da je odluku o produženju pritvora donijelo Vijeće vrhovnog suda na prijedlog specijalnog državnog tužioca.

Medenicu državno tužilaštvo sumnjiči da je počinila krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i protivzakonit uticaj.

Odlukom Vrhovnog suda pritvor je produžen i Miloradu Medenici, službeniku Uprave policije i nekadašnjem tjelohranitelju Vesne Medenice, koji se tereti za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično djelo krijumčarenje.

Pritvor je produžen i Luki Bakoču, koji se sumnjiči za stvaranje kriminalne organizacije, špediterki Ivani Kovačević, te licima čiji su inicijali M.B, S.K i G.J. osumnjičenim za stvaranje kriminalne organizacije i dva krivična djela primanje mita.

Medenica je uhapšena 17. aprila ove godine na podgoričkom aerodromu zbog osnovane sumnje da je počinila dva krivična djela – stvaranje kriminalne organizacije i protivzakonit uticaj.

Medenica, koja je 17 godina provela na čelnim pravosudnim funkcijama u Crnoj Gori, uhapšena je nakon objave transkripta Europola, presretnutih telefonskih razgovora sa aplikacije Skaj, njenog sina Miloša i njenog tjelohranitelja, policajca Darka Lalovića, u kojima su dogovarali krijumčarenje droge i šverc cigareta.

U njima Miloš tvrdi da je njegova majka upoznata sa njihovim nelegalnim poslovima i da od nje mogu da očekuju zaštitu.

On je uhapšen je u maju ove godine nakon što je avionom iz Beograda sletio na aerodrom Podgorica.

Lalović je uhapšen u decembru 2021. On se sumnjiči da je dio kriminalne organizacije i za navodnu trgovinu drogom. Evropska komisija godinama, kroz izvještaje o napretku, kritikuje Crnu Goru zbog nedovoljnih rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.