Peru

Bivšem predsjedniku izrekli drakonsku kaznu jer se vakcinisao preko reda

im-257662

Gotovo 500 političara, dužnosnika i državnih službenika umiješano je u skandal oko vakcinisanja

Bivšem peruanskom predsjedniku Martinu Vizcarri u petak je zabranjeno obavljanje javne dužnosti deset godina jer je prošle godine prije reda vakcinisan protiv koronavirusa.

Peruanski kongres izrekao je zabranu Vizcarri, koji je državu vodio od 2018. do 2020., nakon što je pred kraj prošle godine dobio vakcinu protiv koronavirusa kineskog proizvođača “Sinopharma”.

Vizcarra neće moći preuzeti mjesto u parlamentu koje je osvojio na izborima prošle sedmice. Vakcinu je primio dok je još bio predsjednik. Osim Vizcarre, zabranu na godinu dobila je i bivša ministrica vanjskih poslova Elizabeth Astete  te bivša ministrica zdravstva Pilar Mazzetti na osam godina.

Gotovo 500 političara, dužnosnika i državnih službenika umiješano je u skandal oko vakcinisanja. Optuženi su da su se pregurali preko reda da dobiju vakcinu, no oni tvrde da su dobrovoljno sudjelovali u kliničkim ispitivanjima za vrijeme testiranja vakcina.

U slučaju Martina Vizcarre, univerzitet koji je odgovoran to je izričito opovrgnulo. Vizcarru su zastupnici opozvali prošle godine zbog korupcije, što je on stalno negirap. Za vrijeme predsjedničkog mandata više puta se sukobljavao s parlamentom. Optužio je zastupnike da potkopavaju njegove antikorupcijske napore. Oko polovine peruanskih zastupnika pod istragom je zbog različitih razloga.