Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lieberman i DeConcini

Bivši američki senatori: Rusija je izuzetno oportunistička država, članstvo BiH u NATO-u je ključno

senatori2222

Lieberman i DeConcini su, uz Bidena, Moynihana i republikanskog senatora Boba Dolea, bili vodeći glas za Bosnu i Hercegovinu u SAD-u

Organizacija Bosnian Advocacy Center danas je organizovala panel diskusiju s dva bivša ugledna američka senatora – Joeom Liebermanom i Dennisom DeConcinijem.

Lieberman i DeConcini su, uz Bidena, Moynihana i republikanskog senatora Boba Dolea, bili vodeći glas za Bosnu i Hercegovinu u SAD-u. Kontinuirano su se zalagali za ukidanje embarga na uvoz oružja, organizovali saslušanja u Kongresu na koja su pozivali zvaničnike iz Vlade Republike Bosne i Hercegovine, vršili pritisak na Clintonovu administraciju i otvoreno prozivali vodeće evropske vlade zbog njihove politike prema Miloševićevom i režimu bosanskih Srba.

Senator Lieberman kazao je da su nakon Hladnog rata, Europljani željeli odmor od historije iako historija ne garantuje odmore.

„Nakon holokausta i genocida nad Jevrejima u Drugom svjetskom ratu, rekli smo nikad više i nismo mogli sjediti i gledati kako je jedna grupa opet žrtva genocida. Podrška da se učini nešto za Bosnu po tom pitanju prevazilazila je stranačke podjele. I demokrate i republikanci su učestvovali u ovoj borbi“, rekao je Lieberman koji se zahvalio senatoru DeConciniju što je kontinuirano organizovao saslušanja u Kongresu o situaciji u Bosni i Hercegovini.

„Osjećao sam da je to moja dužnost, da napravite malu promjenu za nekoga, jer to je ono što senatori čine“, prisjetio se senator DeConcini.

Senatori su se osvrnuli i na trenutnu geopolitičku i političku situaciju na Zapadnom Balkanu gdje, kako su kazali, Rusija još uvijek poseže za destabilizirajućom politikom koja ima dugoročne ciljeve.

„Rusija je izuzetno oportunistička država s dugoročnim interesima na Balkanu. Predsjednik Biden ima sjećanja i emocije o Bosni, ali njegovu administraciju treba podsjetiti na izazove s kojima se suočavate“, kazao je Lieberman.

DeConcini je naveo da je od izuzetne važnosti za Bosnu i Hercegovinu ubrzati NATO put.

„Članstvo u NATO-u za Bosnu je ključno. Ne znamo gdje Rusija ide i moramo uraditi sve da spriječimo buduće sukobe“, upozorio je bivši senator.

Oba senatora pohvalili su rad organizacije Bosnian Advocacy Center i pružili podršku u njenom radu naglašavajući da je neophodno pomjeriti Bosnu i Hercegovinu na listi prioriteta SAD-a.

“Bilo bi dobro ostvariti kontakte s američkom i europskom jevrejskom zajednicom kako bi zajedno radili na tom cilju“, zaključio je DeConcini.