Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bivši brazilski predsjednik i ikona ljevice predao se policiji

lula

Bivši brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva u subotu se predao policiji, završavajući jednodnevno odgađanje izvršenja 12-godišnje zatvorske kazne zbog korupcije.

U policijskoj pratnji Lula je sletio u južni grad Curitiba gdje je prošle godine bio i osuđen te je odveden u zapovjedništvo federalne policije zbog služenja kazne. Prosvjednici koji su podržavali Lula sukobili su se s policijom izvan zidova zgrade. Službenici su upotrijebili dimne bombe, suzavac i gumene metke kako bi rastjerali mnoštvo.

U ranijim govorima većoj grupi pobornika njegove Radničke stranke ispred zgrade sindikata u Sao Paulu, brazilski prvi predsjednik iz radničke klase ustrajao je na svojoj nevinosti. Kazao je da će se predati, iako je svoju presudu za korupciju nazvao političkom.

– Ja ću se pridržavati naloga, rekao je okupljenima.
– Nisam iznad zakona. Da nisam vjerovao u zakon, ne bih osnovao političku stranku, već bih započeo revoluciju, kazao je Lula.

Ikona brazilske ljevice koji uoči predsjedničkih izbora ima najveću podršku birača, služit će zatvorsku kaznu od 12 godina i mjesec dana jer je primio luksuzni stan na obali mora od građevinske kompanije u zamjenu za pogodnosti pri javnoj nabavi.