Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

David Petraeus

Bivši direktor CIA-e o tome šta je ključ da bi se pobijedio Putin: Moguć je rat s NATO-om

Foto: Facebook/ualandforces

Ocijenio je da je ključ za pobjedu Ukrajine brzo povećanje broja vojnika i vojne moći uz pomoć njenih zapadnih saveznika

Bivši direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) David Petraeus uputio je upozorenje Zapadnim zemljama da se probude jer će ruski predsjednik Vladimir Putin “ratovati sa NATO-om ako pobijedi u ratu u Ukrajini”.

-On je bio veoma jasan i mislim da je jasno, gledajući unazad, da je trebalo da slušamo tog pojedinca (Putina). On nam govori ono u šta vjeruje, rekao je Petraeus u intervjuu za The Sun.

“Da bi pobijedio Putina”, istakao je Petraeus, “Zapad mora učiniti sve što je moguće da bi pomogao Ukrajini”.

-Ukrajinski rat bi se mogao proširiti u regionu ako Putin uspije u Ukrajini. On neće biti zadovoljan time da se zaustavi u Ukrajini. Moldavija bi očigledno bila sljedeća, a poslije to može biti Litvanija ili neka od baltičkih država, naveo je Petraeus, prenio je Tanjug.

Tehnološki napredak

Ocijenio je da je ključ za pobjedu Ukrajine brzo povećanje broja vojnika i vojne moći uz pomoć njenih zapadnih saveznika.

-Stvarnost je teška i to je dodatni razlog zašto trebamo učinimo sve što možemo da pomognemo Ukrajini na svaki mogući način, kazao je Petraeus.

Dodao je da Ukrajina također mora napraviti velik tehnološki napredak, podsjećajući na njen uspjeh u poražavanju ruske flote u Crnom moru.

“Imajte na umu da su oni (Ukrajinci) učinili ono što su učinili u Crnom moru, ne uz pomoć brodova ili mornara, već dronova. Pomorski dronovi, zračni dronovi i protivbrodske rakete su im omogućili da potope trećinu flote u Crnom moru”, naveo je Petraeus.