Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Benedek Jávor

Bivši europarlamentarac: Mađarska se potajno nada ruskoj pobjedi u ratu s Ukrajinom

Budimpešta: Vladimir Putin sastao se s Viktorom Orbanom i održao govor u Parlamentu
HUNGARY-BUDAPEST-RUSSIA-PRESIDENT-VISIT(150218) -- BUDAPEST, Feb. 18, 2015 (Xinhua) -- Russian President Vladimir Putin (L) talks with Hungarian Prime Minister Viktor Orban during a press conference after their meeting in Budapest, Hungary, on Feb. 17, 2015. Russian President Vladimir Putin paid a brief visit to Hungary on Tuesday as the European Union increased its sanctions against Moscow and a fragile cease-fire took shape in Ukraine. (Xinhua/Attila Volgyi)Attila Volgyi Photo: XINHUA/PIXSELL

Mađarski političar je objasnio i da je premijer Viktor Orban odbacio sankcije EU protiv Rusije u oblasti energetike, ne zato što ga Moskva ucjenjuje, već zbog toga što želi da Budimpešta “dobrovoljno” bude ovisna o Rusiji

Mađarska vlada vjeruje da će Rusija dobiti rat protiv Ukrajine i stoga izbjegava da uvede sankcije Moskvi, rekao je mađarski političar i bivši europarlamentarac Benedek Jávor u intervjuu za EURACTIV Poljska, dodajući da se Budimpešta tiho nada da će doći do izmjene granica u regionu.

– Oni [mađarska vlada] žele da održe dobre odnose sa Rusijom. Vjeruju da će Moskva pobijediti Ukrajinu, a postoji šansa za modifikaciju granica s Ukrajinom i aneksiju Podkarpatskog regiona – rekao je Jávor.

Upitan da li je ovo “zvanični” plan, on je odgovorio da nije, ali je rekao da je bivši ruski predsjednik Dmitri Medvedev otvoreno sugerisao da bi Rusija nakon uništenja Ukrajine mogla da je podijeli između Poljske, Slovačke, Mađarske i Rumunije.

– Čuo sam spremnost Mađara da se drži ovog plana tokom neformalnih razgovora sa vladinim političarima. Orban to nije otvoreno spomenuo – rekao je Jávor.

Mađarski političar je objasnio i da je premijer Viktor Orban odbacio sankcije EU protiv Rusije u oblasti energetike, ne zato što ga Moskva ucjenjuje, već zbog toga što želi da Budimpešta “dobrovoljno” bude ovisna o Rusiji, javlja Euractiv.

– Tehnički bi bilo moguće doći do drugih zaliha nafte. Imamo Jadranski naftovod iz Hrvatske, a mogli bismo uvoziti i naftu iz Austrije. Dakle, uprkos tome što je ruska nafta trenutno strateški važna, u hitnim slučajevima bi se mogla zamijeniti – rekao je on.

Što se tiče gasa, rekao je da je situacija složenija jer ima manje alternativnih puteva snabdijevanja, a Mađarska 90 posto zavisi od ruskog gasa.

Priznao je da bi Mađarska mogla da se poveže sa evropskom gasnom infrastrukturom, posebno sa zemljama poput Austrije, Slovačke, Hrvatske, Rumunije, pa čak i Srbije.

– Potencijal infrastrukture postoji, ali još uvijek nema dogovora i ugovora. Naprotiv, Mađarska je potpisala dugoročni 10+5-godišnji ugovor sa Gazpromom u jesen 2021. godine, neposredno prije sveobuhvatne ruske invazije na Ukrajinu. Mađarska vlada je veoma posvećena tome da to ne prekrši – zaključio je on.