Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tokom posjete Šangaju

Bivši kineski premijer Li Keqiang preminuo u 68. godini

Li Keqiang
Foto: Pixsell

Tokom svog desetogodišnjeg premijerskog mandata pod Xijem, Li je negovao imidž modernijeg lojaliste Komunističkoj partiji u poređenju sa svojim čvršćim kolegama

Bivši kineski premijer Li Keqiang, reformski orijentirani birokrata koji se nekada smatrao budućim liderom zemlje da bi ga zasjenio predsjednik Xi Jinping, preminuo je u petak. Imao je 68 godina.

Imao je srčani udar u četvrtak i preminuo je u Šangaju nešto iza ponoći, objavila je državna novinska agencija Xinhua.

Tokom svog desetogodišnjeg premijerskog mandata pod Xijem, Li je negovao imidž modernijeg lojaliste Komunističkoj partiji u poređenju sa svojim čvršćim kolegama.

Birokrata od karijere koji je tečno govorio engleski, on je tokom svog mandata izrazio podršku ekonomskim reformama.

Sin manjeg partijskog zvaničnika u siromašnoj kineskoj provinciji Anhui, Li je poslan na selo da radi kao fizički radnik tokom burne Kulturne revolucije od 1966. do 1976. godine.

Diplomirao je pravo na Univerzitetu u Pekingu, a njegove kolege kažu da je prihvatio zapadnu i liberalnu političku teoriju, prevodeći knjigu o pravu britanskog sudije.

Ali postao je ortodoksniji nakon što se sredinom 1980-ih pridružio redovima zvaničnika, radeći kao birokrata dok su njegovi bivši drugovi protestirali na Trgu Tjenanmen 1989. godine.

Li je postao najviši zvaničnik vladajuće Komunističke partije u provinciji Henan i u Liaoningu na sjeveroistoku – i u oba slučaja je zabilježen ekonomski rast.