Globus

korupcija

Bivši ministar finansija Austrije osuđen na osam godina zatvora

05/12/2020

Sud je rekao da su Grasser i posrednik prenijeli informacije o ponudi tokom procesa privatizacije 60.000 stanova, što je zauzvrat omogućilo rivalu da iznese malo veću pobjedničku ponudu

Bivši austrijski ministar finansija Karl-Heinz Grasser osuđen je na osam godina zatvora zbog uloge u korupcijskom skandalu.

Grasser je proglašen krivim za pronevjeru, primanje mita i falsifikovanje dokaza u dogovoru o prodaji više hiljada stanova u javnom vlasništvu.

Sud u Beču presudio je da je Grasser bio umiješan u uzimanja i davanja mita u vrijednosti većoj od devet miliona eura.

Grasser je odbacio svaku krivicu i najavio je žalbu.

Grasser je 2000. godine bio najmlađi ministar finansija u istoriji zemlje.

Ovaj slučaj obuhvatio je 14 optuženih koji se terete za niz optužbi, uključujući pranje novca, prevaru i falsifikovanje dokaza, navodi BBC.

Sud je rekao da su Grasser i posrednik prenijeli informacije o ponudi tokom procesa privatizacije 60.000 stanova, što je zauzvrat omogućilo rivalu da iznese malo veću pobjedničku ponudu.

Konzorcijum je kupio stanove za 961 milion eura, a tri godine kasnije, procijenjeni su na dvostruko veću vrijednost od tog iznosa.

Prema saopštenju suda, pobjednički ponuđači platili su jedan procenat kupoprodajne cijene, 9,6 miliona eura, bivšem generalnom sekretaru Slobodarske partije Austrije Valteru Majsbergeru i lobisti Peteru Hohegeru.

Obojici su izrečene zatvorske kazne.

Ovaj novac je kasnije podijeljen na tri bankovna računa u Lihtenštajnu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.