Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bivši potpredsjednik Konga dobio 18 godina zatvora zbog ratnih zločina

Jean-Pierre-Bemba-01

Međunarodni krivični sud (ICC) u utorak je osudio bivšeg potpredsjednika Jean-Pierrea Bembu na 18 godina zatvora zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Bivši potpredsjednik Konga je time postao najviše pozicionirana osoba koju je taj međunarodni sud ikad osudio.

“Sud osuđuje Jean-Pierrea Bembu Gomboa na kaznu od ukupno 18 godina zatvora”, izjavila je sutkinja Slyvia Steiner na javnoj raspravi.

Inače, ovo je prvi put da su pred tim sudom osuđena silovanja i seksualni zločini u kategoriji ratnih zločina, te je ovo prva kazna protiv nekog bivšeg potpredsjednika, kao i protiv nekog vojnog zapovjednika zbog “zapovjedne odgovornosti”.

Podsjetimo, Bemba kao bivši vojni zapovjednik nije uspio kontrolisati svoje privatne oružane snage poslane u Srednjoafričku Republiku u oktobru 2002. godine gdje su rušili, ubijali i pljačkali.

Tokom pet mjeseci između 2002. i 2003. godine oko 1.500 vojnika Pokreta za oslobađanje Konga ubijali su, pljačkali i silovali u Srednjoafričkoj Republici gdje su poslani kako bi podržali predsjednika Ange-Felixa Patassea kojem je prijetio pokušaj puča od strane generala Francoisa Bozizea.