Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brown: Bush obmanuo Britaniju da učestvuje u ratu u Iraku

Gordon Brown

Velika Britanija je bila “prevarena” tvrdnjom o oružju za masovno uništenje nakon što su SAD sakrile ključne obavještajne informacije, tvrdi bivši britanski premijer Gordon Brown.

Brown je kazao da strogo povjerljivi dokumenti, koji bacaju sumnju na postojanje destruktivnog arsenala oružja iračkog diktatora Sadama Huseina, nikada nisu bili poslani na adresu Downing Streeta, odnosno sjedišta britanske vlade.

Brown je bio premijer 2003. godine kada je odluka da se stupi u rat s Irakom donijeta, ali je saznao za ključne dokumente tek kada je napustio ured premijera, piše britanski The Sun.

On tvrdi da se dokumenti tiču izvještaja kojeg je pripremio obavještajni direktor Zajedničkog načelničkog štaba SAD-a, a koji je završio na stolu tadašnjeg američkog državnog sekretara Donalda Rumsfelda u septemberu 2002. godine.

Kazao je da taj izvještaj “osporava zvanični stav”.

– Ako sam ja u pravu i ako negdje u američkom sistemu postoje dokumenti koji istinito svjedoče o nedostatku iračkog oružja, onda ne samo da smo pogrešno informisani nego smo i obmanjeni po pitanju oružja za masovno uništenje – kazao je on.