Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bivši sandžački muftija Muamer Zukorlić postaje zastupnik u Skupštini Srbije

izbori sandzak

Srpska napredna stranka /SNS/ osvojila je 48,22 odsto glasova na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji, pokazuju rezultati Republičke izborne komisije /RIK/ na osnovu obrađenih 93,19 odsto podataka.

Slijedi lista Socijalistička partija Srbije /SPS/ – Jedinstvena Srbija /JS/ sa osvojenih 11,05 odsto, Srpska radikalna stranka /SRS/ sa 8,01 odsto, Demoratska stranka /DS/ 6,07 odsto, lista “Dosta je bilo” 6,01 odsto, lista Srpska demokratska stranka /SDS/ – Liberalno demokratska partija /LDP/ – Liga socijaldemokrata Vojvodine /LSV/ 5,01 odsto i koalicija Demokratska stranka Srbije /DSS/ – Dveri pet odsto.

Prema rezultatima Cesida sa obrađenih 90,6 odsto biračkih mjesta, SNS je osvojila je 49,2 odsto glasova, SPS 11,3 odsto, SRS 7,9 odsto, DS 5,9 odsto i DSS-Dveri 5,1 odsto.

Prema preliminarnim rezultatima u Narodnu skupštinu Srbije ući će i nekadađnji sandžački muftija Muamer Zukorlić čija je Bošnjačka demokratska zajednica /BDZ/ Sandžaka osvojila 0,87 posto glasova.

Stranke nacionalnih manjina ne moraju preći cenzus od pet posto, pa je sigurno da će BDZ, kao i SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina imati svoje zastupnike u Skupštini Srbije.

Opozicioni lideri najavili su, poslije noćašnjeg sastanka sa zvaničnicima RIK-a, da će kontrolisati kompletan izborni materijal.

Dolasku opozicionara u sjedište RIK-a prethodio je sastanak lidera četiri opozicione stranke u sjedištu DS-a, koja je izbornu komisiju optužila za “izborne manipulacije”.

U RIK-u su bili predsjednici DS-a Bojan Pajtić, SDS-a Boris Tadić, LDP-a Čedomir Jovanović, pokreta “Dosta je bilo” Saša Radulović, te lideri DSS-a Sanda Rašković-Ivić i Dveri Boško Obradović.

Pajtić je rekao da su spremni da učestvuju u pregledu svih rezultata sa parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora, te najavio apele međunarodnim institucijama i domaćoj javnosti.

Predsjednik DSS-a kaže da u Srbiji nema slobode ni demokratije i da “preko ove krađe ne smiju da pređu”.

Tadić je rekao da se “mora braniti svaki glas birača, jer se kršenjem i prekrajanjem izborne volje ruši čitav pravni sistem”, dodajući da opoziciji “nije stran ni protest kao način borbe za odbranu demokratskog procesa”.

Predsjednik RIK-a Dejan Đurđević rekao je da će predstavnicima opozicionih izbornih listi biti omogućen uvid u izborni materijal.