Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

David Petraeus

Bivši šef CIA-e: Mislim da je sada neizbježno – trebali bismo Ukrajini dati ATACMS

David Petraeus
FOTO: Screenshot
David Petraeus

Ruske snage za specijalne operacije korištene su kao lako pješaštvo, čime su izgubile svoje sposobnosti, kao i snage marinaca koje djeluju na zemlji

Ukrajinske dobro opremljene i uvježbane trupe imat će prednost protiv nekoherentnih ruskih snaga kada započnu svoju dugo očekivanu kontraofanzivu, izjavio je u intervjuu za Ukrinform penzionisani američki general David Petraeus, bivši zapovjednik Centralne komande Sjedinjenih Država i bivši direktor CIA-e.

“Gerasimov i Shoigu traže bilo koju sposobnost koju mogu pronaći kako bi zauzeli nešto protiv sve profesionalnijih, vještijih i dobro opremljenih ukrajinskih snaga, rekao je general Petraeus tokom posjete Kijevu.

Općenito govoreći, ruska invaziona vojska više nije koherentna i kohezivna sila, vjeruje general Petraeus, uprkos dodatnim valovima mobilizacije koji su njen ukupni broj doveli do gotovo 400.000, što uključuje takozvane privatne vojne kompanije i trupe Kadirova.

Ruske snage za specijalne operacije korištene su kao lako pješaštvo, čime su izgubile svoje sposobnosti, kao i snage marinaca koje djeluju na zemlji.

Ova nekoherentnost, kao i stalna promjena komandanata i nedostatak velikih rezervi, razlog je zašto će novoformirane ukrajinske brigade, opremljene zapadnim tenkovima i borbenim vozilima, generisati učinak koji će “donijeti raspad – i vrlo vjerovatno kolaps – ruskih snaga” u područjima gdje će napadati, smatra Petraeus.

Pitanje je, dodao je general Petraeus, hoće li Ukrajina uspjeti pokrenuti veliki dio fronte, prisiljavajući Ruse na reakciju.

“Mislim da će se to dogoditi i mislim da će biti značajnog uspjeha”, rekao je Petraeus, dodajući da će po njegovom mišljenju ukrajinski vojnici obučeni na stranom tlu, pokazati svoje novostečene vještine na bojnom polju.

Bakhmut

Na pitanje novinara je li bila, strateški gledano, ispravna odluka Ukrajine da brani Bakhmut toliko dugo, po visokoj cijeni, kazao je:

“Apsolutno. 20.000 ubijenih Rusa – nije nezamislivo. Razmislite samo o raznim Prigožinovim govorima i videima. Pokazao je mrtva tijela i sve ostalo. I onda to pomnožite vjerovatno četiri puta kada su ozbiljno ranjeni u pitanju”.

ATACMS

O isporukama oružja ukrajinskoj vojsci Petraeus je rekao da je neizbježno da im se uskoro isporuče i američke dalekometne rakete ATACMS.

“Bilo je neizbježno da ćemo Ukrajini dati tenkove M1. Bilo je neizbježno da ćemo dati HIMARS. Bilo je neizbježno da ćemo dati dalekometno oružje. Bilo je neizbježno da ćemo morati osigurati zapadne lovce. Mislim da je sada neizbježno – trebali bismo dati ATACMS”.

MGM-140 Army Tactical Missile System (ATACMS) je taktička balistička raketa koju proizvodi američka kompanija Lockheed Martin. Ima domet do 300 km. ATACMS se može ispaljivati iz višecjevnog raketnog sistema M270 na gusjenicama (MLRS) i topničkog raketnog sistema visoke pokretljivosti M142 na točkovima (HIMARS).

Zelenski: Nije to film

Ukrajinski predsjednik Zelenski osvrnuo se na sve češća pitanja o ukrajinskoj protuofanzivi.

“To nije film, teško mi je reći kako ćete vidjeti protuofenzivu. Glavno je da Rusija to vidi, i ne samo da to vidi, nego i da osjeti. Oslobođenje svih okupiranih regija rezultat je kontraofanzive.”

Britanski ministar odbrane Ben Wallace kazao je da će oružane snage Ukrajine biti u stanju osloboditi Krim prije kraja ove godine.