Sjeverna Francuska

Bivši SS-ovac optužen za masakr u kojem je ubijeno 96 ljudi

munter

Karl Münter osuđen je na smrt u Francuskoj u odsustvu 1949. godine i više mu se ne može suditi za ubistva

Tužilaštvo na sjeveru Njemačke vodi istragu o muškarcu starom 96 godina koji je, kao pripadnik SS jedinice, bio umiješan u masakr 86 francuskih muškaraca i mladića u selu na sjeveru Francuske 1944. godine.

Karl Münter osuđen je na smrt u Francuskoj u odsustvu 1949. godine i više mu se ne može suditi za ubistva.

On je izazvao bijes kada je u televizijskom intervjuu optužio žrtve za masakr jer su bježale. Sada je pod istragom zbog podsticanja mržnje, prenio je BBC.

Münter tvrdi da nije ispalio ni metak i insistira da je samo naredio da se izvrše hapšenja. On nije iskazao žaljenje zbog pokolja tokom Drugog svjetskog rata.

“Ako ja uhapsim čovjeka, ja sam odgovoran za njega. Ako on pokuša da pobjegne, imam pravo da pucam”, rekao je Münter u jednoj televizijskoj emisiji u Njemačkoj prošle godine.

Nekoliko mjeseci prije savezničke invazije na sjever Francuske, pripadnici otpora aktivirali su eksploziv na pruzi nedaleko od Lillea i izbacili iz šina voz sa SS oklopnom divizijom Hitlerove omladine.

Walter Hauck (krajnje desno)

Nekoliko vagona iskočilo je iz šina i niko nije povrijeđen, ali je poručnik Walter Hauck, odgovoran za transport, naredio da SS jedinica izvrši odmazdu u obližnjem selu Villeneuve-d'Ascq u noći 1. aprila.

Desetine muškaraca i mladića odvedeni su do pruge, postrojeni i strijeljani. Najmlađi među njima imao je 15 godina, a najstariji 75.