Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bivši zvaničnik UN-a optužen za seksualno uznemiravanje

Pachaurija

Sud u New Delhiju donio je odluku o pokretanju sudskog postupka protiv Rajendra Pachaurija (75), nekadašnjeg predsjednika Nobelom nagrađenog panela Ujedinjenih nacija (UN) o klimatskim promjenama, zbog optužbi za uhođenje i seksualno uznemiravanje bivših zaposlenica, prenosi Anadolu Agency (AA).

Pachaurija tereti 29-godišnja radnica prema 1.400 pisanih dokumenata navodnih dokaza sa sms porukama i e-mailovima te svjedočenjima 23 kolega sa posla. Navodno su se još dvije zaposlenice uputile žalbe također zbog uhođenja i seksualnog uznemiravanja.

“Postoji dovoljno optužbi za neprikladno seksualno uznemiravanje u ovom slučaju”, rekao je indijski sudija Shivani Chauhan.

Sudski postupak počinje 11. jula ove godine kada će Pachuri vjerovatno biti pritvoren. Njegov advokat Ashish Dixit, koji je bio na saslušanju, izjavio je da nije razgovarao sa svojim klijentom, koji je trenutno u inostranstvu uz dozvolu suda.

Kada je indijska javnost početkom godine “predvidjela” optužbe, Pachauri je više puta u medijima negirao slanje poruka zaposlenicama. Naglašavao je kako mu je “račun bio hakovan” i da su optužbe zapravo zavjera protiv njega i narušavanje njegove reputacije u svijetu.

On je prošle godine podnio žalbu policiji zbog navodnih “hakovanih računa”, što policija New Delhija nije mogla dokazati.

U februaru prošle godine, Pachauri je podnio ostavku na mjesta predsjednika Međuvladinog panela UN-a o klimatskim promjenama (IPCC), na čijem čelu je bio od 2002. godine. Pod njegovim vodstvom organizacija je postala poznata kao istraživački centar za zelenu energiju i održivo korištenje prirodnih resursa, a zbog svog zalaganja organizacija je dobila Nobelovu nagradu za mir 2007. godine.

Najnovije optužbe protiv njega, kao visokopozicioniranog zvaničnika, izazvale su buru reakcija zbog osjetljivog pitanja ženskih prava u Indiji. Državni i pravosudni organi pooštrili su kazne za seksualno uznemiravanje i silovanje žena od 2012. godine i ubistva 23-godišnje studentice Jyoti Singh u New Delhiju, koju je prethodno silovala banda.