"srbija protiv nasilja"

Bjelogrlić na protestu u Beogradu: Sva zla koja smo činili drugima i sebi, skupila su se…

beograd protesti
FOTO: N1

Posebno se želim obratiti omladini Srbije, prije mjesec dana zadesila nas je tragedija kakvu naš narod ne pamti. Tragedija koju nikada nećemo preboljeti i ne trebamo je preboljeti

U 18 sati u Beogradu je počeo novi protest “Srbija protiv nasilja”, peti u nizu nakon tragedija u beogradskoj osnovnoj školi i dva sela kod Mladenovca. Namjera građana je da u povorci od Skupštine Srbije okruže četvrt u kojoj je sjedište predsjednika Srbije.

Današnji protest bi mogao biti još masovniji uslijed oštrih reakcija u javnosti nakon što su zastupnici vladajuće Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije nazvali “šljamom” glumce koji su podržali prosvjednike i njihove zahtjeve.

Jedna od prozvanih, glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić obratio se prisutnim hiljadama građana, koji su ga dočekali ovacijama.

“Posebno se želim obratiti omladini Srbije, prije mjesec dana zadesila nas je tragedija kakvu naš narod ne pamti. Tragedija koju nikada nećemo preboljeti i ne trebamo je preboljeti. Svi naši porazi i nesreće, sva zla koje smo činili drugima i sebi skupila su se u tu jednu gorku, koja je pala na one koji nikada nikom nisu bili krivi. Ako ima dna, dotakli smo ga tog dana”, rekao je Bjelogrlić.

“Došao sam danas da vam odam priznanje i svoje iskreno divljenje što na nasilje kojem ste izloženi u ovom izvitoperenom i nakaradnom režimu, odgovarate dostojanstvom, mirom i ljubavlju. Ja to nisam baš uvijek znao. Vi ste bolji od mene. Bolji ste od nas koji smo vam nažalost ostavili ovakvu Srbiju. Ostavili smo vam društvo puno nasilja, mržnje i nakaradnih vrijednosti. Ostavili smo vam podijeljenu Srbiju, punu straha i poniženih ljudi.

“To što ste vi mladi izašli na ulicu, što nećete živjeti u ovom ogoljenom društvu daje nadu da ćemo se dići s tog dna”, poručio je Bjelogrlić.

“Ja ne želim da vam delim savjete, jer vi znate sve bolje od nas. Samo želim da vas zamolim da one ljude koji su prisiljeni dolazili ovdje autobusima ne prezirete i ne rugate im se. Oni nisu krivi što neko, vrlo svjesno, nije brinuo o njima. Nije brinuo, upravo da bi mogao sa njima da manipuliše, ucjenjuje ih i gura u autobuse. Zato vas molim da uradito ono što mi nismo znali. Pružite ruku, prigrlite ih, jer njima nije mjesto u autobusu, mjesto im je tu pored vas”, poručio je Bjelogrlić.

Okupljenima se obratikla i glumica Svetlana Bojković, glumac Hadži Nenad Maričić, novinari Zoran Kesić, Ivan Ivanović…

Organizatori protesta upozorili su da bi na današnji skup mogli biti ubačeni provokatori iz desničarskih skupina pod kontrolom vlasti kako bi se delegitimirali zahtjevi prosvjednika. Poručeno je da neće biti razgovora s predsjednikom Srbije sve dok ne budu ispunjeni svi zahtjevi građana koji “traže normalnu državu, u kojoj će svi biti sigurni”.

Među ostalim, traži se smjena vodstva RTS-a te oduzimanje nacionalnih frekvencija komercijalnim provladinim televizijama Pink i Happy zbog kršenja zakona, promocije nasilja i nemorala te emitiranja programa koji afirmiraju nasilje, kriminal i agresiju.

Na popisu zahtjeva su i smjene ministra unutarnjih poslova Bratislava Gašića te direktora sigurnosne agencije (BIA) Aleksandra Vulina, nakon što je prethodno pod pritiskom javnosti ostavku podnio ministar prosvjete Branko Ružić.