Pronađen mrtav u parku

Bjeloruski aktivista pronađen mrtav, ukrajinska policija pokrenula istragu

vitalij sisov (1)

Organizacija je rekla da Šišovova odjeća za vježbanje nije bila u njegovoj kući i da su pokušaji da ga kontaktiraju telefonom bili neuspješni

Ukrajinska policija saopštila je 3. avgusta da je pokrenula slučaj pod sumnjom na ubistvo nakon što je nestali bjeloruski aktivista Vitalij Šišov pronađen mrtav u parku u blizini njegove kuće u Kijevu, piše Radio Slobodna Evropa.

Policija je rekla da će istražiti sve mogućnosti, uključujući ubistvo prikriveno kao samoubistvo.

Nevladina organizacija za koju je Šišov radio, Bjeloruska kuća u Ukrajini (BDU), pomaže Bjelorusima koji bježe od progona režima Aleksandra Lukašenka, koji vodi brutalne akcije otkako su masovni protesti osporili njegovu tvrdnju o ponovnom izboru za šesti predsjednički mandat u avgustu 2020. godine.

“Bjeloruski državljanin Vitalij Šišov, koji je nestao juče (ponedjeljak, 2. avgust) u Kijevu, pronađen je obješen danas u jednom od kijevskih parkova, nedaleko od mjesta stanovanja”, navodi se u saopštenju policije.

BDU je 2. avgusta na Telegramu naveo da je aktivista očigledno otišao u dnevnu trku ranije tokom dana i da se nije vratio.

Organizacija je rekla da Šišovova odjeća za vježbanje nije bila u njegovoj kući i da su pokušaji da ga kontaktiraju telefonom bili neuspješni.

Pripadnici BDU-a istražili su područje na kojem je Šišov obično džogirao i kontaktirali policiju.

Šišov je porijeklom iz jugoistočnog bjeloruskog grada Rečica, a preselio se u Ukrajinu nakon žestoko osporavanih predsjedničkih izbora u zemlji u avgustu 2020. godine, na kojima je Lukašenko odnio pobjedu, što je dovelo do masovnih uličnih protesta.