američki dužnosnici

Blinken i Austin u tajnosti posjetili Kijev, Zelenski otkrio o čemu su razgovarali

blinken austin

Ministar vanjskih poslova SAD-a Blinken i ministar odbrane te zemlje Austin doputovali su sinoć preko Poljske u Kijev, gdje ih je primio predsjednik ratom pogođene Ukrajine Zelenski.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski saopćio je da je sa šefovima američke diplomatije i odbrane Antonyjem Blinkenom i Lloydom Austinom razgovarao o  pomoći Ukrajini i uvođenju dodatnih sankcija Rusiji,

Ministar vanjskih poslova SAD-a Blinken i ministar odbrane te zemlje Austin doputovali su sinoć preko Poljske u Kijev, gdje ih je primio predsjednik ratom pogođene Ukrajine Zelenski.

Sastanak je održan iza zatvorenih vrata, a Zelenski je na svom Telegram nalogu saopćio da je to važna i vrijedna posjeta u presudnim trenucima za Ukrajinu. Američke vlasti su potvrdile posjetu Blinkena i Austina tek nakon što su napustili Kijev.

Sastanak Blinkena i Zelenskog trajao je 90 minuta a o detaljima se nije moglo ranije govoriti zbog sigurnosti delegacija za koje se čekalo da se vrate na sigurno.

Zelenski se zahvalio vlastima SAD-a na podršci koju pružaju Ukrajini suočenoj s ruskim napadom.

“Sa Blinkenom i Austininom sam razgovarao o odbrambenoj pomoći, finansijskoj podršci i sigurnosnim garancijama za Ukrajinu te o jačanju sankcija Rusiji“, naveo je Zelenski.

Blinken je kazao kako će suverena i nezavisna Ukrajina postojati mnogo duže nego Putinova vladavina ruskom političkom scenom.

Šef američke diplomacije Blinken danas je u Poljskoj novinarima kazao da je Rusija neuspješna u kontekstu ostvarenja njenih ratnih ciljeva u Ukrajini.

On je podsjetio kako je Rusija povukla snage sa periferije Kijeva i sa sjevera Ukrajine kako bi se fokusirala na regiju Donbasa.

“Rusija ne uspijeva, a Ukrajina uspijeva“, poručio je Blinken.

Navodeći da je glavni cilj Rusije da potpuno potčini Ukrajinu i oduzme njen suverenitet, Blinken je rekao da taj ruski plan nije uspio.