nakon samita g-20

Blinken i Wang održali direktne razgovore nakon samita G-20

antony-blinken

Očekuje se da Blinken ponovi upozorenje Kini da ne podržava ruski rat u Ukrajini, a dvije strane će se baviti spornim pitanjima među kojima su Tajvan, kineske pretenzije u Južnom kineskom moru, širenje njenog uticaja na Pacifiku, ljudska prava i trgovinske tarife

Američki državni sekretar Antony Blinken i kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi sastali su se u subotu, nakon samita G-20, na razgovorima licem u lice, prvi put od oktobra prošle godine.

Američki zvaničnici tvrde da Blinkenov sastanak s Wangom na indonezijskom otoku Baliju, uključujući i jutarnju sesiju razgovora i radni ručak, ima za cilj održati stabilim složene američke odnose s Kinom i spriječiti da se slučajno ne pretvore u sukob.

– Nema zamjene za direktnu diplomatiju, a u složenim i teškim odnosima kakvi vladaju između Sjedinjenih Država i Kine mnogo je toga o čemu se treba razgovarati – izjavio je Blinken novinarima na početku sastanka.

– Itekako se nadamo produktivnom i konstruktivnom razgvoru – kazao je.

Očekuje se da Blinken ponovi upozorenje Kini da ne podržava ruski rat u Ukrajini, a dvije strane će se baviti spornim pitanjima među kojima su Tajvan, kineske pretenzije u Južnom kineskom moru, širenje njenog uticaja na Pacifiku, ljudska prava i trgovinske tarife.

Obje strane, ipak, imaju zajednički interes da održe međusobne odnose stabilnim, a Blinken i američki zvaničnici tvrde kako se očekuje da američki predsjednik Joe Biden i njegiov kineski kolega Xi Jinping ponovo razgovaraju u narednim sedmicama, o čemu će najvjerovatnije biti riječi na današnjem sastanku.

– Kina i Sjedinjene Države dvije su velike zemlje i stoga je neophodno da održe normalnu razmjenu mišljenja – izjavio je Wang novinarima.

– Isrovremeno trebamo zajednički raspravljati kako bismo osigurali da se naši odnosi nastave kretati u pravom smjeru – kazao je Wang, prenosi Reuters.