Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zapadna obala

Blinken se iznenada pojavio na Zapadnoj obali: Abbas iznio uslov da preuzme vlast u Gazi

blinken abbas
FOTO: Screenshot
Blinken i Abbas

Blinken je u subotu održao konferenciju za novinare u Ammanu zajedno sa jordanskim zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova Egipta

Američki državni sekretar Antony Blinken sastao se u nedjelju s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom u Ramallahu, na okupiranoj Zapadnoj obali. 

Blinken je otputovao u iznenadnu posjetu Zapadnoj obali u okviru bliskoistočne turneje i sastao se predsjednikom Palestinske uprave Abbasom, prenosi Anadolija. 

Glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller istakao je da je Blinken ponovio posvećenost SAD-a protoku humanitarne pomoći u Gazu tokom sastanka i naveo da je “jasno rekao da Palestinci ne mogu biti prisilno raseljeni”.

Navodeći da su Blinken i Abbas razgovarali o “vraćanju mira i stabilnosti” na Zapadnoj obali, Miller je rekao da je američki šef diplomatije također skrenuo pažnju na važnost “zaustavljanja ekstremističkog nasilja nad Palestincima u regionu i pozvao na odgovornost”.

Iako Blinkenova posjeta nije najavljena, pojavile su se glasine da će posjetiti Zapadnu obalu, zbog čega su se demonstranti okupili na protestima protiv američke podrške Izraelu.

Blinken je u subotu održao konferenciju za novinare u Ammanu zajedno sa jordanskim zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova Egipta, što je njegova treća posjeta regiji od početka rata. Kako je najavljeno, on će u nedjelju posjetiti i Tursku. 

Abbas postavlja uslove o povratku palestinskih vlasti u Gazu

Predsjednik Palestinske samouprave Mahmoud Abbas rekao je da bi se palestinske vlasti mogle vratiti na vlast u Pojasu Gaze samo ako se pronađe “sveobuhvatno političko rješenje” za izraelsko-palestinski sukob.

Nakon što se američki državni sekretar Antony Blinken sastao s Abbasom u Ramallahu, visoki dužnosnik američkog State Departmenta rekao je novinskoj agenciji Reuters da je Blinken rekao da bi Palestinska samouprava trebala igrati centralnu ulogu u “onome što slijedi u Gazi”.

“U potpunosti ćemo preuzeti svoje odgovornosti u okviru sveobuhvatnog političkog rješenja koje uključuje cijelu Zapadnu obalu, uključujući Istočni Jerusalem i Pojas Gaze”, prenijela je palestinska novinska agencija Wafa Abbasove riječi Blinkenu.

Sat i po

Sastanak američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena sa predsjednikom Palestinske samouprave Mahmoudom Abbasom trajao je manje od sat. Evo ključnih zaključaka sastanka u Ramallahu:

  • Abbas je rekao Blinkenu da mora doć do “trenutnog prekida vatre” i da humanitarnoj pomoći treba dopustiti ulazak u Pojas Gaze.
  • Blinken je ponovo potvrdio predanost SAD-a isporuci humanitarne pomoći Gazi i osiguranju da se osnovne usluge nastave u opkoljenom području.
  • Američki dužnosnici kažu da je Blinken također rekao da Palestinci ne smiju biti prisilno raseljeni, ali i da je Washington predan radu na ostvarenju težnji za uspostavom nezavisne palestinske države.
  • Blinken nije pozvao na prekid vatre.
  • Visoki dužnosnik američkog State Departmenta rekao je da je Blinken rekao Abbasu da bi Palestinska samouprava trebala igrati centralnu ulogu u “onome što slijedi u Gazi”.