Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

američki državni sekretar

Blinken zagovara trenutni prekid vatre u Pojasu Gaze

Blinken poziva Izrael da zaštiti civile
Foto: ABACA/Pixsell

Blinken je u Saudijsku Arabiju, prvu stanicu svoje bliskoistočne turneje, stigao u ponedjeljak. Potom će otputovati u Izrael i Jordan, gdje će razgovarati o situaciji u Pojasu Gaze

Američki državni sekretar Antony Blinken zagovarao je trenutni prekid vatre u Pojasu Gaze tokom razgovora s arapskim zvaničnicima, saopćio je portparol američkog State Departmenta Matthew Miller.

Prema riječima portparola, Blinken je održao sastanke s ministrima vanjskih poslova Egipta, Jordana, Katara, UAE, Saudijske Arabije i generalnim sekretarom Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).

-Razgovarali su o značaju kontinuiranog povećanja humanitarne pomoći za rješenje teške situacije u Gazi. Državni sekretar potvrdio je podršku Sjedinjenih Država naporima za postizanje trajnog mira u regiji, uključujući put do palestinske države koja će u sigurnosti koegzistirati s Izraelom. Blinken je naglasio potrebu za hitnim prekidom vatre u Gazi i oslobađanjem preostalih talaca koje drži Hamas – kazao je Miller.

Ublažiti regionalne napetosti

Šef američke diplomatije također je razgovarao sa saudijskim prestolonasljednikom, princom Mohamedom bin Salmanom al Saudom.

-Sekretar je naglasio značaj održavanja povećanja humanitarne pomoći Gazi, postizanja trenutnog prekida vatre u Gazi koji osigurava oslobađanje talaca i sprečavanja daljnjeg širenja sukoba. Sekretar i prestolonasljednik razgovarali su o tekućim naporima za postizanje trajnog regionalnog mira i sigurnosti, uključujući kroz veću integraciju među zemljama u regionu i poboljšanu bilateralnu saradnju između Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije – kazao je portparol.

-Strane su istakle hitnu potrebu da se ublaže regionalne napetosti, uključujući prestanak napada Hutija koji podrivaju slobodu plovidbe u Crvenom moru i napredak u jemenskom mirovnom procesu – dodao je.

Blinken je u Saudijsku Arabiju, prvu stanicu svoje bliskoistočne turneje, stigao u ponedjeljak. Potom će otputovati u Izrael i Jordan, gdje će razgovarati o situaciji u Pojasu Gaze, prenosi TASS.