Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

“Bliski susret” ruskih i američkih aviona iznad Sirije

14/10/2015

Dva ruska i dva američka vojna aviona susreli su se u subotu na nebu iznad Sirije, a dijelilo ih je svega desetak kilometara, piše CNN.

Prema riječima Stevea Warrena, glasnogovornika koalicije protiv ISIS-a koju predvodi SAD, oba para aviona udaljila su se i nije bilo nikakvog incidenta.

“Svi su išli svojim putem”, rekao je Warren koji ruske napade u Siriji nazvao nesmotrenima i neodgovornima.

[yuzo_related]

Od 80 zračnih napada koliko SAD vjeruje da su Rusi izveli u Siriji, samo djelić je otpao na borbu protiv ISIS-a, optužuje Warren.

Moskva je priznala da je cilj zračnih napada pomoći režimu saveznika Bašara al Asada, ali insistiraju da je glavni cilj njihovih napada ISIS.

U odbranu zračne kampanje SAD-a, Warren je rekao da je 70 visokih dužnosnika ISIS-a ubijeno u zračnim napadima od sredine maja, a što je natjeralo ISIS da više puta mijenja svoje vodstvo.

Ruski i američki službenici, piše BBC, trebali bi tokom današnjeg dana održati video konferenciju kojoj je jedan od glavnih povoda subotnji susret.

“Naši razgovori su vrlo profesionalni i konstruktivni te očekujem da dovedu do dogovora”, rekao je Ash Carter, američki ministar obrane. Ipak, i on je dodao kako Rusi u Siriji imaju potpuno pogrešan pristup kojim gledaju samo na kraće staze.

Iz ruskog ministarstva odbrane rečeno je kako imaju “ažurirane prijedloge za SAD u Siriji” i kako čekaju “treću video konferenciju”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.