Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bliži se kraj kockarskoj oazi

kladjenje

U zadnjih deset godina, niski porezi na dohodak preduzeća činili su mali meditaranski otok Maltu savršenim mjestom za pokretanje online servisa za igre na sreću poput pokera, sportskog klađenja i slot mašina, ali to bi se zbog novih zakona u Evropskoj uniji moglo promijeniti, piše Politico.

Novi zakon o digitalnom oporezivanju, koji predvode Francuska i Njemačka, prijeti da počne oporezivati sve prihode i profite digitalnih kompanija.

Nacrt ovog zakona prije svega ima cilj oporezivati američke gigante poput Applea, Facebooka i Googlea, ali ove mjere pogodit će i ostale digitalne kompanije poput online kockarskih servisa koji uspješno posluju na Malti.

Malta, otok sa 430.000 stanovnika, nema značajnih prirodnih resursa, pa tako ovisi o turizmu, uslužnim djelatnostima, finansijskom sektoru, i upravo online igrama na sreću koji čine čak osminu ukupnog BDP-a.

Rame uz rame sa Irskom i Luksemburgom, Malta po svaku cijenu pokušava opstruirati uvođenje ovih poreskih mjera.

Markus Ferber, zamjenik Komiteta za ekonomske i monetarne poslove Evropskog parlamenta, zbog ovoga je kritikovao maltešku vladu:

“Malta generalno ima problem sa pranjem novca i utajom poreza.” Dodao je kako se vlada na Malti mora obračunati s ovim problemima.

Malta u zadnje vrijeme pokušava privući sve više ulagača iz tehnološkog svijeta kako bi spriječila masovni priliv servisa za online kockarstvo koji dolaze iz zemalja poput Švedske i Francuske sa željom da plaćaju što niži porez.

Usporedbe radi, u većini zemalja Evropske unije, porez na online klađenje iznosi preko 20 posto, dok je na Malti porez svega 5 posto.