Globus

i dalje se broji u četiri države

Biden blizu 270 elektorskih glasova: Tijesno u Georgiji, čeka se Nevada

05/11/2020

Dva dana nakon izbora nijedan kandidat nije prikupio dovoljan broj glasova za ulazak u Bijelu kuću. Bidenove pobjede u državama Velikih jezera donijele su mu, međutim, 264 glasa, što znači da mu preostaje samo jedna savezna država u borbi za predsjedničku poziciju

Demokrata Joe Biden primakao se cifri od 270 elektorskih glasova potrebnih za ulazak u Bijelu Kuću, osiguravajući pobjede u saveznim državama „plavog zida“ Wisconsin i Michigan, i sužavajući put ka pobjedi aktuelnom predsjedniku Donaldu Trumpu.

Uz samo još nekoliko saveznih država u kojima se očekuje objava rezultata, Trump pokušava da pokrene sudske postupke u nekim ključnim državama. Nejasno je da li će ijedan od pravnih manevara njegovog izbornog štaba rezultirati preokretanjem trenda u njegovu korist.

Dva dana nakon izbora nijedan kandidat nije prikupio dovoljan broj glasova za ulazak u Bijelu kuću. Bidenove pobjede u državama Velikih jezera donijele su mu, međutim, 264 glasa, što znači da mu preostaje samo jedna savezna država u borbi za predsjedničku poziciju.

Trump, s 214 elektorskih glasova, suočava se s mnogo višom preprekom. Kako bi osvojio 270 elektorskih glasova potrebne su pobjede u sve četiri preostale savezne države u kojima će se voditi bitka za predsjedničku poziciju – Pennsylvaniji, Sjevernoj Carolini, Georgiji i Nevadi.

Ako Biden dobije Nevadu u kojoj je prednost manja od 1 posto, a još je dosta glasova ostalo za izbrojati, i ako ne dođe do iznenađujućeg preokreta u Arizoni, stvar je riješena i Joe Biden postaje američki predsjednik.

Trenutno stanje u Nevadi

Sve oči su stoga uprte u Nevadu koja bi nove rezultate trebala objaviti danas kasno popodne po našem vremenu.

Uz milione glasova koji se još trebaju prebrojati, Biden je već osvojio više od 71 milion glasova, najviše u američkoj istoriji. Na konferenciji za novinare u srijedu popodne, bivši potpredsjednik izjavio je kako očekuje da će osvojiti predsjedničku poziciju, ali ipak nije proglasio pobjedu, prenosi AP.

Mala razlika u Georgiji

Malo se smanjila razlika između Donalda Trumpa i Joea Bidena u Georgiji.

Vodeći Trump sada ima, prema podacima AP-a, 18.098 glasova prednosti nad Bidenom, a postoci su i dalje 49.6 za Trumpa i 49.2 za Bidena.

Prebrojano je 98 posto glasova.

AP proglasio Bidena pobjednikom u Arizoni

Associeted Press je objavio konačnu pobjedu Joe Bidena u Arizoni, višedecenijskom uporištu Republikanaca.

Iako je ostalo još 12 posto neprebrojanih listića, to je, prema AP-u, nedovoljno da Trump stigne Bidenovu prednost.

S druge strane, CNN javlja da se pednost demokratskog kandidata Joea Bidena nad aktuelnim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u Arizoni se smanjuje, pa sada vodi za samo nešto više od 10.000 glasova.

Kako se navodi u izvještaju, rezultat predsjedničkih izbora održanih u utorak tijesan je i u još dvije ključne države, Georgiji i Pennsylvaniji.

Najveći okrug u Arizoni Maricopa County objavio je nove rezultate, prema kojima Biden ima 912.585 glasova, a Trump 838.071.

Trenutno stanje u Arizoni gdje je Associatet Press (AP) već proglasio Bidenovu pobjedu

Prethodno je Biden bio u prednosti od nešto više od 85.000 glasova.

U tom okrugu prebrojavanje glasova je prekinuto nakon što su zvaničnici bilo prinuđeni da zatvore kancelariju u Phoenixu zbog protesta Trumpovih pristalica.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.