Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pritisak na medije

Blokirano emitiranje programa Euronewsa u Rusiji

televizija daljinski ilustracija

Ruske vlasti povukle kanal iz etera i blokirale su njegove websiteove u Rusiji

Međunarodni kanal vijesti Euronews saopćio je u utorak da mu je emitiranje programa u Rusiji blokirano zbog njegovog pokrivanja ukrajinskog rata.

– Odlučno osuđujemo ovo nepodnošljivo ograničenje uvedeno milionima ljudi u Rusiji koji se oslanjaju na dobijanje nepristrasnih vijesti – saopćio je Euronews, dodajući da su ruske vlasti povukle kanal iz etera i blokirale su njegove websiteove u Rusiji.

Euronews je saopćio da bi mogao pokrenuti zakonsku akciju da nastavi sa slobodnim emitiranjem programa u zemlji. Euronews emitira program u 160 zemalja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pojačao je pritisak na medije i pojedince koji koji ne slijede od glave do pete njegovu liniju u ruskom ratu u Ukrajini, blokirajući Facebook i Twitter i potpisujući zakon koji kriminalizira namjerno širenje “lažnih vijesti”.

Euronews je saopćio da snažno odbacuje da širi “lažne vijesti” i da je navodno pozivao Ruse da protestuju protiv rata. TV kanal tvrdi da se suočava s “neprihvatljivom prijetnjom krivične odgovornosti” zahvaljujući novom ruskom zakonu, prenosi AP.