Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bloomberg: Neću se kandidovati za predsjednika

Michael Bloomberg

Nekadašnji gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg saopćio je u ponedjeljak kako se neće kandidovati za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) kao nezavisni kandidat, javlja Anadolu Agency (AA).

Kao glavni razlog svoje odluke Bloomberg je istaknuo bojazan da bi time mogao oduzeti glasove demokratskim kandidatima i pomogao republikanskom milijarderu Donaldu Trumpu ili teksaškom senatoru Tedu Cruzu da jedan od njih postane predsjednik SAD-a.

“To nije rizik koji mogu uzeti u dobroj savjesti. Trump je vodio najpodjeljeniju i najviše demagošku predsjedničku kampanju koje se mogu sjetiti, koja se hrani ljudskim predrasudama i strahovima”, napisao je Bloomberg u kolumni objavljenoj na njegovoj zvaničnoj stranici.

“Abraham Lincoln, otac Republikanske partije, apelovao je na naše ‘bolje anđele’, Trump apeluje na naše najgore impulse”, dodao je bivši gradonačelnik New Yorka.

Osvrnuvši se na najavu kontroverznog republikanskog kandidata da će blokirati ulazak u SAD za sve muslimane, Bloomberg je istakao kako je riječ o “neposrednom napadu na dvije osnovne vrijednosti koje su uzdigle našu naciju: vjerskoj toleranciji i razdvajanju crkve i države”.

Osvrnuo se i na drugog republikanskog kandidata, Teda Cruza, čiju je imigransku politiku nazvao “ništa manje ekstremnom”.

“Njegovo odbijanje da se suprotstavi najavljenim zabranama strancima na osnovu njihove vjerske pripadnosti je manje bombastično od Trumpove pozicije, ali nije ništa manje zasnovano na podjeli”, napisao je Bloomberg.

Američki mediji navode kako je Bloomberg naručio veliki broj istraživanja koja su otkrila da nema pretjerane šanse u svojoj kandidaturi, što je sigurno bila dodatna motivacija za ovakvu odluku.

“I da sam osvojio najviše glasova, pobjeda bi bila veoma teška, s obzirom na to da članovi Kongresa glasaju za svoje stranačke kandidate”, istakao je.

Njegova odluka okončala je spekulacije o tome da li će se pridružiti predsjedničkim izborima. Bloomberg je ranije najavio da će samostalno finansirati svoju kampanju u iznosu od milijardu dolara.

Prije nego što je postao nezavisni kandidat, 74-godišnji političar je bio član dviju najvećih američkih stranaka.