Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bojović i Vlada Budala oslobođeni optužbi, Kalinić i Simović proglašeni krivim

luka-bojovic-vlada-budala

Specijalni sud u Beogradu oslobodio je danas Luku Bojovića i Vladimira Milisavljevića zvanog Vlada Budala, optužbi za tri ubistva i dva pokušaja ubistva 2004. godine, dok su Sretko Kalinić i Miloš Simović osuđeni na 35 godina zatvora zbog tri ubistva i dva pokušaja ubistva, odnosno na 30 godina zatvora zbog jednog ubistva i jednog pokušaja ubistva.

Prema riječima sudije Vladimira Mesarovića, Luka Bojović je zbog nedostatka dokaza oslobođen optužbi da je preuzeo vođstvo nad “zemunskim klanom” i da je nalagao ubistva, kako to tvrdi Tužilaštvo.

[quote_box_right]Izjašnjavajući se pred španskim sudom, Bojović i Milisavljević su optužili Kalinića za ubistvo Jurišića i druge zločine[/quote_box_right]

Bojoviću i Milisavljeviću presuda je izrečena u odsustvu, jer se nalaze u španskom pritvoru zbog optužbi tamošnjih pravosudnih organa, dok je na optuženičkoj klupi Specijalnog suda u Beogradu bio samo Sretko Kalinić, a Miloš Simović nije želeo da ga dovedu iz zatvora na izricanje presude.

Tužilaštvo za organizovani kriminal Bojovića i ostale tereti za ubistvo Branka Jeftovića Jorge i za pokušaj ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka 2004. godine, kao i za ubistvo njihovih telohranitelja Dejan Živančevića i Milutina Jovičića, koji su nastradali prilikom pokušaja ubistava.

Izricanje presude održano je u specijalnoj sudnici Okružnog zatvora u Beogradu, a tužilaštvo za organizovani kriminal, na ovu presudu može da uloži žalbu Apelacionom sudu u Beogradu, pošto je za Bojovića i ostale tražilo maksimalnu kaznu od 30 do 40 godina zatvora.

[quote_box_right]Bojović i Milisavljević su uhapšeni u Valensiji po srbijanskoj potjernici 9. februara 2012. godine[/quote_box_right]

Prema optužnici srbijanskog tužilaštva za organizovani kriminal, Luka Bojović je u martu 2003. godine nakon ubistva Dušana Spasojevića preuzeo rukovođenje “zemunskim klanom”.

Kako se navodi u optužnici, Bojović je odbjeglim “zemuncima” pomagao pri skrivanju, obezbjeđivao im novac, lažna dokumenta i mjesta stanovanja, a oni su zauzvrat izvršavali njegove naloge, među kojima je i niz ubistava.

zemunci

Braća Simović, Dušan Spasojević i Vlada Budala iz dana kad su “vladali” Srbijom

Milisavljević je u odsustvu osuđen na 35 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića, dok je za krivična djela koja je izvršio kao pripadnik “zemunskog klana” dobio 40 godina zatvora. Kalinić i Simović takođe su zbog istih krivičnih djela osuđeni na po 40 godina zatvora, a kaznu izdržavaju u zatvoru “Zabela”, u Požarevcu.

Osim te optužnice, Bojović je pravosnažno osuđen na 15 mjeseci zatvora zbog nedozvoljenog nošenja oružja i falsifikovanih isprava.bojovic luka

U oktobru 2010. godine, na početku suđenja Sretko Kalinić je priznao krivicu za ubistvo Jeftovića i optužio Bojovića za krivična djela koja mu se stavljaju na teret, kao i za druga ubistva koja nisu opisana u optužnici.

Krajem 2014. godine, u glavnom gradu Španije, Madridu, Bojović je oslobođen optužbi za ubistvo Milana Jurišića Jureta, za koje ga je svojim iskazom pred španskim istražnim organima optužio Kalinić.

Izjašnjavajući se pred španskim sudom, Bojović i Milisavljević su optužili Kalinića za ubistvo Jurišića i druge zločine, a Bojovića je španski sud osudio na 18 godina zatvora zbog držanja arsenala oružja i falsifikovanja dokumenata.

[quote_box_right]Španija je 2013. godine odobrila njihovo izručenje Srbiji, ali pod uslovom da se prvo okončaju svi krivični postupci koji se protiv njih vode u toj zemlji[/quote_box_right]

Milisavljević je u Španiji osuđen na ukupno 21 godinu godinu zatvora zbog posjedovanja oružja, pripadnosti kriminalnoj grupi, upotrebe falsifikovanih dokumenata i prikrivanja dokaza, jer je prema ocjeni španskog suda on morao da zna ko je likvidirao Jurišića pošto je neko vrijeme, po sopstvenom priznanju, živio s njim.

Druga dvojica optuženih u španskom procesu, Siniša Petrić i Vladimir Mijanović osuđeni su na 15, odnosno pet godina zatvora zbog posjedovanja oružja i pripadnosti kriminalnoj grupi.

To je prvostepena presuda, a pravosnažnu će nakon razmatranja žalbi donijeti španski apelacioni sud.

Bojović i Milisavljević su uhapšeni u Valensiji po srbijanskoj potjernici 9. februara 2012. godine. Španija je 2013. godine odobrila njihovo izručenje Srbiji, ali pod uslovom da se prvo okončaju svi krivični postupci koji se protiv njih vode u toj zemlji.

Prva TV napravila je još jedan serija o Zemunskom klanu…

https://www.youtube.com/watch?v=cv1nquDDbzA

https://www.youtube.com/watch?v=fhVXunuWW_E

https://www.youtube.com/watch?v=cMjn5dQ9h9k

https://www.youtube.com/watch?v=IVS0UP7-qOg