Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bokser iz Sarajeva prošle srijede uhapšen s dvije tone kokaina

kokain_cufaj_2

Peruanski mediji označili su Davida Cufaja (24) kao glavnog finansijera narko-grupe koja je pokušala da prošvercuje dvije tone kokaina u teglama sa šparogama.

Mediji u Srbiji pišu da je „ovaj srpski bokser“ uhapšen u srijedu sa petoricom Peruanaca i osumnjičen za šverc kokaina iz Latinske Amerike u Evropu.

„Droga je najvjerovatnije trebalo da bude prebačena morskim putevima u Belgiju. Narko-dileri su je rasporedili u 2.000 “cigli” koje su imale pečat F-12, kako bi se znalo kome pripadaju. Oznaka je služila i obavještavanju o ruti kojom se kokain šalje“, izjavio je zvaničnik peruanske policije.

Narko-klan je, prema policijskim izvorima, osnovao tvornicu koja se bavila organskim prehrambenim proizvodima, a služila im je kao paravan za unosni biznis krijumčarenja ogromnih količina droge. Istraga ovog slučaja otpočela je 8. novembra 2016., kada je Cufaj označen kao sigurnosno interesantna osoba.

“Policija je zapazila sumnjivo kretanje državljanina Srbije, što im je dalo znak da se nešto dešava. Smatra se da je upravo Cufaj poslan u Peru kako bi koordinirao transport droge morskim putem iz luke Kalao”, prenijele su peruanske novine. Prema policijskim procjenama, narko-banda je za kupovinu, transport i skladištenje droge potrošila čak četiri miliona dolara. Vrijednost droge u zemljama Zapadne Evrope mogla bi iznositi vrtoglavih 174 miliona dolara.

Peruanska policija je navela da je droga dopremljena iz zone Dell Huallaga, zatim je upakovan u glavnom gradu Limi, a krajnja destinacija bila je Evropa, odnosno luka Amsterdam. Destinacija spremljene pošiljke bila je Amsterdam.

Roditelji Davida Cufaja, koji je uhapšen u Peruu, su porijekom sa Kosova, ali je on odrastao i živio u Sarajevu, u općini Novi Grad. Cufaj je ranije uspješno trenirao boks u jednom sarajevskom klubu, ali je prije nekoliko godina prestao da se bavi sportom i odselio u inostranstvo.

U Sarajevo, gdje i danas živi njegova porodica, sve doskora, dolazio je često.

Njegovi poznanici tvrde da im nije poznato čime se Cufaj bavio u Holandiji, gdje je našao novi dom, ali sumnjaju u zvaničnu verziju prema kojoj je upravo on vodio međunarodnu narko-bandu.

Pretpostavlja se, također, da je David Cufaj, budući da je porijeklom Albanac sa Kosova, dobio dokumente Srbije, sa kojima je i uhapšen.