Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bolest kvrgave kože odnijela 182 grla stoke u Crnoj Gori

bolest kvrgave koze

Posljednji podaci Uprave za bezbjednost hrane pokazuju da su u Crnoj Gori potvrđena 182 slučaja oboljenja od virusa kvrgave kože kod goveda. Do sada je vakcinacijom obuhvaćeno 45 odsto goveda, javlja Anadolu Agency (AA).

Zbog stočne bolesti kvrgave kože, u Crnoj Gori je do sada na human način uništeno 182 grla stoke. Najviše registrovanih slučajeva je u Mojkovcu i Beranama.

“Novi slučajevi su registrovani u opštini Plužine, i to kod troje goveda. U opštini Mojkovac ih je najviše i to 50, zatim Beranama 49, Bijelom Polju 38, Kolašinu 23, Plavu šest, Gusinju i Rožajama po pet i na Žabljaku tri slučaja”, saopšteno je iz Uprave za bezbjednost hrane.

Iz ove institucije je naglašeno da još nema razloga za proglašavanje epidemije bolesti.

“U toku je vakcinacija vakcinama iz novog kontigenta od 70.000 koji je stigao i već treći dan, stručni timovi su ne terenu i rade. Obuhvaćeno je 45 odsto populacije goveda”, saopšteno je iz Uprave za bezbjednost hrane.

Prvi slučaj kvrgave bolesti kože goveda u Crnoj gori zabilježen je sredinom jula u Gusinju, odakle se bolest brzo proširila na ostatak sjevera.

Bolest je, kako se pretpostavlja, s vrelim talasom stigla iz Afrike. Prema procjenama veterinara, simptomi ove bolesti su mršavljenje grla, povišena temperature, smanjenje količine mlijeka, curenje iz nosa, a, prije svega, pojava kvrga (čvorova) na koži i vimenu. Bolest prenose komarci, štalske muhe i krpelji. Ne prenosi se na ljude, ni na druge životinje.