Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zemlja na rubu građanskog rata

Bolivijski predsjednik Evo Morales podnio ostavku “kako bi se prekinulo nasilje”

morales

On je rekao da je žrtva “udara”, što izaziva bojazan od izbijanja novih nemira

Predsjednik Bolivije Evo Morales saopštio je da podnosi ostavku da bi se prekinulo nasilje koje je zahvatilo ovu južnoameričku zemlju poslije spornih izbora.

On je rekao da je žrtva “udara”, što izaziva bojazan od izbijanja novih nemira.

Morales je putem Twittera saopštio da postoji “nelegalan” policijski nalog za njegovo hapšenje i da su “nasilničke grupe” napale njegov dom. Šef policije izjavio je lokalnoj televiziji da ne postoji nalog za hapšenje Moralesa.

Na video-snimcima prikazani su sukobi na ulicama La Paza, a pojedine zgrade su zapaljene sinoć, nakon što je vojska pozvala Moralesa da se povuče, a njegovi saveznici ga napustili poslije protesta koji traju od izbora 20. oktobra.

On je u televizijskom obraćanju ranije rekao da će podnijeti ostavku da bi doprinio ponovnom uspostavljanju mira, ali je kritikovao određenu “građansku grupu” i rekao da policija planira da ga uhapsi.

“Podnosim ostavku i šaljem pismo sa ostavkom Zakonodavnoj skupštini”, rekao je Morales i dodao da je njegova “obaveza kao predsjednika iz starosjedilačkog stanovništva i predsjednika svih građana Bolivije da se zalaže za mir”.

On je proveo na vlasti 14 godina, a njegov odlazak vjerovatno će izazvati potrese širom regiona u vrijeme kada su se lideri ljevičarskog opredjeljenja vratili na vlast u Meksiku i Argentini.

Meksički ministar spoljnih poslova Marcelo Ebrard rekao je da će njegova zemlja ponuditi Moralesu azil ukoliko ga zatraži.

Vlada Nikaragve takođe je podržala Moralesa i saopštila da se dogodio državni udar i primjena “fašističke prakse”.

Bolivija je pod Moralesovom vladavinom imala jednu od najvećih stopa privrednog rasta u regionu, a siromaštvo je prepolovljeno. Mnogi saveznici su ga napustili, čak i među starosjedilačkim stanovništvom, jer se čvrsto borio za ostanak na vlasti.

Pritisak na Moralesa pojačan je od kada je proglašen za pobjednika izbora održanih 20. oktobra.