Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na pragu humanitarne katastrofe

“Bolnice u Gazi ostat će bez goriva kroz dva dana, hiljade bi mogle umrijeti”

bolnica gaza tijela lesevi
Foto: Screenshot/ YouTube/ AP

Humanitarna pomoć za Gazu koja je stigla iz nekoliko zemalja danas se nakupila na velikoj gomili na egipatskom Sinaju, koji graniči s tim područjem pod opsadom Izraela, no ipak nije stigla do palestinske teritorije

Izraelska vojska danas je zabranila pristup u zonu unutar 4 km od libanonske granice i rekla da namjerno ometa GPS usluge tamo i na južnoj fronti s Gazom kao dio svojih operacija.

Prekid rada GPS-a mogao bi utjecati na funkcije aplikacija, rekao je glavni vojni glasnogovornik kontraadmiral Daniel Hagari na platformi X, ranije poznatoj kao Twitter.

Borci libanonskog Hezbolaha ispalili su danas navođeni projektil na izraelsko selo uz sjevernu granicu Izraela, ubivši jednu osobu i ranivši tri druge, rekli su militantna skupina i izraelske medicinske službe. Shtula je poljoprivredna zajednica uz granicu nasuprot libanonske zajednice Aita al Shab.

Izraelci: Ispalili smo 12 projektila u znak odmazde

Izraelska vojska rekla je da je izvršila protuudar na Libanon u znak odmazde ispalivši 12 projektila na okolicu Aita al Shab, prema libanonskim sigurnosnim izvorima. Po tim izvorima Izrael je gađao i južna libanonska naselja Rmeish i Ramiya.

Od Hamasovih napada na Izrael i protunapada izraelske vojske na Gazu, zadnjih je dana stalno bilo incidenata duž granice Izraela i Libanona, što je potaknulo zabrinutost od daljnje eskalacije. Proiranska milicija Hezbolah aktivna je u južnom Libanonu.

“Bolnice u Gazi ostat će bez goriva kroz dva dana”

Zdravstveni radnici u Gazi upozoravaju da bi hiljade mogle umrijeti dok bolnice pune ranjenika ostaju bez goriva i osnovnih potrepština. Prema procjenama UN-a, očekuje se da će bolnice ostati bez goriva za generatore u roku od dva dana.

U bolnici Nasser, u južnom gradu Khan Younis, sobe za intenzivnu njegu pune su ranjenih pacijenata, od kojih su većina djeca mlađa od tri godine. Stotine ljudi s teškim povredama od eksplozije stigle su u bolnicu, gdje se očekuje da će gorivo nestati do ponedjeljka, prema riječima konsultanta dr. Mohammeda Qandeela.

Ako nestane goriva, “to znači da će cijeli zdravstveni sistem biti zatvoren”, rekao je. “Riječ je o još jednoj katastrofi, još jednom ratnom zločinu, istorijskoj tragediji”, dodao je. “Svi ovi pacijenti su u životnoj opasnosti ako se struja isključi.”

Humanitarna pomoć nagomilana kod granice Egipta i Izraela

Humanitarna pomoć za Gazu koja je stigla iz nekoliko zemalja danas se nakupila na velikoj gomili na egipatskom Sinaju, koji graniči s tim područjem pod opsadom Izraela, no ipak nije stigla do palestinske teritorije, rekli su AFP-u očevici.