Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bolsonaro primljen u bolnicu na Floridi, u Brazilu i dalje napeto

New Project – 2023-01-09T214913.915

Brazilska policija raspoređena je danas u kampu pristaša bivšeg brazilskog predsjednika, u glavnom gradu Brasiliji nakon napada demonstranata na brazilske državne institucije, najgoreg incidenta od povratka demokratije 1980-ih

Bivši brazilski predsjednik Jair Bolsonaro primljen je u bolnicu u Orlandu, na Floridi, zbog “bolova u abdomenu”, izvijestile su u ponedjeljak novine O Globo, jedan dan nakon što su njegove tvrdokorne pristalice napale institucije u glavnom gradu Braziliji.

Bolsonaro je bio hospitaliziran više puta proteklih godina zbog problema s crijevima nakon što je izboden tokom kampanje za predsjednika 2018. godine. On je otputovao u Sjedinjene Države dva dana prije nego što je Luiz Inacio Lula da Silva preuzeo dužnost predsjednika, prenosi Reuters.

Brazilska policija raspoređena je danas u kampu pristaša bivšeg brazilskog predsjednika, u glavnom gradu Brasiliji nakon napada demonstranata na brazilske državne institucije, najgoreg incidenta od povratka demokratije 1980-ih.

Nakon što su hiljade Bolsonarovih pristaša u nedjelju upale u Kongres, Vrhovni sud i predsjedničku palaču, stotine interventnih policajaca, od kojih neki na konjima, raspoređene su u njihovu kampu ispred vojnog štaba u Brasiliji, dok su se vojnici povukli iz tog područja, rekli su očevici za Reuters.

Predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva, obećao je da će odgovorne za nasilje privesti pravdi, nakon što su prosvjednici upali u državne institucije i razbijali prozore i namještaj, uništili umjetnička djela i ukrali oružje i umjetnine.

Lula, koji se vratio na posao u predsjedničku palaču, planira se sastati s ministrom odbrane i komandantima oružanih snaga kako bi razgovarali o napadima koji podsjećaju na napad pristaša bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa na američki Kapitol prije dvije godine. Napade je osudio i američki predsjednik Joe Biden, dok je Bolsonaro, koji se nalazi na Floridi, negirao da je poticao svoje pristaše i ocijenio da su “prešli mjeru”.