Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bono Vox u Ankari: Ponosan sam na ljubaznost turskog naroda

20160403_2_15084770_6890647_Web

Solista irske rock grupe U2 Bono Vox, koji je u petak posjetio izbjeglički kamp u turskom Gaziantepu, danas se sastao sa turskim premijerom Ahmetom Davutgoluom i tom prilikom pohvalio Tursku zbog brige koju je pružila izbjeglicama iz ratom zahvaćene Sirije, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ponosan sam na ljubaznost turskog naroda. Ovo što ste uradili je nešto izvanredno, to je lekcija iz uljudnosti”, kazao je Bono.

Na društvenim mrežama Facebook i stranici Youtube, premijer Davutolgu je podjelio video s prijema delegacije u kojoj se nalazio i Bono i nekoliko članova Kongresa SAD-a.

Bono je kazao kako su svi gradovi i sva mjesta u Turskoj prihvatili izbjeglice koje su pobjegle od rata koji traje godinama.

“Otvorili su vrata svojim komšijama. Uprkos svim poteškoćama koje rat nosi, otvorili su vrata ljudima. Pored toga, škole koje ste otvorili, imaju karakter lekcije čitavom svijetu”, rekao je Bono i dodao kako smatra da bi svijet trebao razumjeti stres koji donosi rat.

Istakao je kako je došao u Tursku da to nauči. Podjetio je kako je Turska po broju primljenih izbjeglica na samom vrhu u svijetu.

“Nedavno sam bio u kampu na granici Somalije. U tom kampu postoje oni koji su se tu rodili i (vlasti) ne znaju šta će s tim ljudima. Ali, vi u Turskoj primjenjujete drugi model, trebamo shvatiti kako ste to uspjeli. Siguran sam da ima mnogo nedostataka, ali ima mnogo više toga čime se treba ponositi”, kazao je Bono i dodao kako je Turska primjer dobrog susjeda.

Turski premijer Davutoglu je istakao kako se o pitanju izbjeglica koje u Tursku dolaze zbog krize u Siriji mogu razmijeniti iskustva, ali da je mnogo važnije podijeliti njihova osjećanja.

Dodao je kako je Turska do sada utrošila deset milijardi dolara samo na kampove za zbrinjavanje izbjeglica i da se u tim kampovima nalazi 300.000 izbjeglica, a da ostale izbjeglice, kojih je 2,7 miliona, žive u različitim gradovima u Turskoj.

“Postoje škole u kojima se u jutarnjim satima odvija nastava za učenike iz Turske, a poslijepodne za djecu iz Sirije. Više od 100.000 sirijske djece rodilo se u našim bolnicama. Oni su članovi naše porodice”, rekao je Davutoglu.

Bono je na svome instagram profilu objavio fotografije o posjeti kampu u Gaziantepu, 1. aprila, gdje je pjevao zajedno sa djecom sirijskih izbjeglica.