afganistan

Borbe između talibana i pripadnika otpora se pojačavaju u Panjshiru

Afganistan_talibani_august_2021_Twitter

Panjshir je jedina provincija koja nije pala pod talibansku vlast, a vjeruje se da su se tamo okupile hiljade opozicionih boraca

Zabilježene su žestoke borbe između talibanskih snaga i lokalne grupe otpora u afganistanskoj dolini Panjshir na sjeveru zemlje.

Talibani su rekli da su zauzeli određeni teritorij i nanijeli “velike” gubitke Nacionalnom frontu otpora, ali Front je saopćio da ima kontrolu nad svim ulazima u dolinu te da su talibani izgubili stotine boraca.

Panjshir je jedina provincija koja nije pala pod talibansku vlast, a vjeruje se da su se tamo okupile hiljade opozicionih boraca, izvještava BBC.

Otpor, koji uključuje bivšeg potpredsjednika Amrullaha Saleha, bivše pripadnike afganistanskih snaga sigurnosti i lokalne milicije, predvodi lokalni vođa plemena Ahmad Massoud. On je sin afganistanskog političara i komandanta koji je postao vođa mudžahedinskog pokreta koji se suprotstavio Rusima osamdesetih godina i u mnogome zaslužan za otpor ovog dijela Afganistana talibanskoj vlasti u devedesetim.