Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zemlja u haosu

Borbe u Sudanu se nastavile nekoliko sati nakon dogovorenog prekida vatre

sudan borbe rat
Foto: Twitter
Arhiv

Primirje, posljednje nakon mnogih uzastopnih primirja koja su uvijek prekršena, trebalo bi stupiti na snagu u ponedjeljak u 21:45 po lokalnom vremenu

Borbe u glavnom gradu Sudana ponovo su nastavljene u nedjelju ujutro samo nekoliko sati nakon što su suparničke strane pristale na prekid vatre od sedam dana usred tekućih pregovora u Saudijskoj Arabiji.

Primirje, posljednje nakon mnogih uzastopnih primirja koja su uvijek prekršena, trebalo bi stupiti na snagu u ponedjeljak u 21:45 po lokalnom vremenu, saopćili su SAD i Saudijska Arabija u zajedničkom saopćenju.

Prekid vatre “ostat će na snazi sedam dana i može se produžiti uz dogovor obje strane”, dodaje se u saopćenju nakon razgovora u Džedi.

Višestruka su primirja prekršena od izbijanja borbi prije pet sedmica, što je saudijsko ministarstvo vanjskih poslova priznalo u izjavi koju je objavila službena saudijska agencija rano u nedjelju, prenosi France 24.

– Za razliku od prethodnih prekida vatre, sporazum postignut u Džedi potpisale su strane i bit će podržan od strane američko-saudijskog i međunarodnog mehanizma za praćenje prekida vatre – rečeno je.