Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izgubili komunikaciju

Borbeni NATO avioni presreli putnički avion iznad Crne Gore

avion nato333

Piloti ‘eurofightera’ su prilikom vizuelne provjere isključili bilo kakve nezakonite aktivnosti

Avioni italijanske vojske presreli su u srijedu iznad zračnog prostora Crne Gore putnički avion koji je prethodno izgubio komunikaciju s kontrolom zračnog prometa u Hrvatskoj, piše u četvrtak podgorički portal Vijesti pozivajući se na saopćenje NATO saveza.

Avioni italijanske vojske u trenutku uzbune bili su u bazi u blizini Barija, a uspješno su presreli letjelicu samo nekoliko minuta nakon obavijesti.

– Piloti ‘eurofightera’ su prilikom vizuelne provjere isključili bilo kakve nezakonite aktivnosti, tehničke ili bilo kakve druge probleme – navodi se u saopćenju NATO-a.

Putnički avion se u trenutku uzbune, kako je navedeno, kretao južno prema Crnoj Gori i Albaniji, a krajnja destinacija bila mu je egiptsko ljetovalište Hurghada.

– Ustanovljeno je da je gubitak komunikacije povezan s nerazumijevanjem između kontrole civilnog zračnog prometa i posade avioprijevoznika. Nakon što je vratio regularni kontakt s kontrolorima civilnog zračnog prometa, avion je nastavio ka svojoj destinaciji, Hurghadi u Egiptu – stoji u saopćenju.

Italijanski avionu, u skladu misiji Air policing, zajedno s kolegama iz Grčke čuvaju zračni prostor prostor Crne Gore, prenosi Hina.