Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Borci ISIL-a bježe iz sirijskog grada Manbija

isil kurdi

Borci ISIL-a pobjegli su iz sirijskog grada Manbij skupa sa svojim porodicama, dok su grupe uz američku podršku napredovale šest kilometara u napadu u kome je ubijeno više od 150 džihadista, saopćio je portparol snaga koje imaju američku podršku.

Sharfan Darwish, portparol vojnog vijeća Manbija, izjavio je Reutersu ponedjeljak da je više od 50 tijela pripadnika ISIL-a u posjedu Sirijskih demokratskih snaga (SDF) koje imaju američku podršku i predvode kampanju koju su pokrenule prošle sedmice.

Kazao je da je značajan broj poginulih među pripadnicima snaga koje uživaju američku podršku i da će tu brojku objaviti kasnije.

– Brojne kuće u Manbiju koje je Daesh (ISIL) zauzeo i u kojima je boravio sada su napuštene. Uzeli su sve što su mogli i napustili su grad – kazao je Darwish, pozivajući se na izvještaje iz grada.

Reuters nije mogao potvrditi njegove navode iz nezavisnih izvora.

Darwish je izjavio da se ofanziva, uz podršku američkih specijalnih snaga, odvija po planu.

– Da budem iskren, da smo željeli da se domognemo (Manbija) prije vremena, ili ako smo željeli ući direktno, mi smo to mogli, ali kao što znate to je široka regija i veliki je broj civila. Naše napredovanje je onakvo kakvo bi trebalo biti po planu – rekao je.

Darwish je potvrdio pogibiju zapovjednika jedne od oružanih grupa koje učestvuju u ofanzivi, Faysala Abu Layle iz Bataljona sunce sjevera. On je podlegao ranama koje je zadobio od minobacačke granate, kazao je.