Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

šef evropske diplomatije

Borell nakon sastanka s Vučićem i Kurtijem: EU je jasna – hitna i bezuvjetna deeskalacija

Josep Borrell
Foto: Evropski parlament
Josep Borrell

Europska unija pozvala je na bezuvjetnu deeskalaciju – Priština da povuče policiju, a demonstrante da se povuku iz općinskih zgrada na sjeveru

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti u odvojenim susretima sastali su se u četvrtak u Briselu sa šefom evropske diplomatije Josephom Borellom i europskim posrednikom za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Europska unija pozvala je na bezuvjetnu deeskalaciju – Priština da povuče policiju, a demonstrante da se povuku iz općinskih zgrada na sjeveru.

Rješenje su hitni prijevremeni izbori, smatra Borell.

Vratiti se u proces

“Gotovo četiri sedmice gledamo kako se, po mom mišljenju, situacija na sjeveru nepotrebno pogoršava. Ozlijeđeni su vojnici KFOR-a, novinari, građani, svaki dan slušamo o incidentima. To se ne može nastaviti, to je nedopustivo. Zato sam pozvao Vučića i Kurtija da danas dođu u Brisel na sastanak o upravljanju krizom”, rekao je Joseph Borell na konferenciji za novinare nakon sastanaka.

Šef europske diplomatije rekao je kako su on i Lajčak razgovarali s obojicom čelnika i zahvalili im na dolasku u Brisel, u pokušaju da se pronađe rješenje za deeskalaciju.

“Trebaju se vratiti u proces, u normalizaciju procesa. EU je bila jasna, potrebni su odlučni koraci, a isto misli i SAD. Nažalost, svjedočili smo upravo suprotnom. Lajčak i ja proveli smo četiri sata s Kurtijem i Vučićem. Bili su to odvojeni sastanci s čelnicima, da pokušamo pronaći put naprijed”, istaknuo je Borell.

Vučić je kazao kako im je predočio izvještaj o ”brutalnom ozljeđivanju uhićenih Srba , koji nisu ni za što krivi, ali su optuženi za huliganstvo i terorizam”. Upozorio ih je da su Srbi u vrlo teškom položaju i da, kako je kazao, ne žele trpjeti Kurtijev teror, prenosi RTS.

Novi izbori

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je kako su potrebni novi izbori u četiri općine na sjeveru Kosova jer je izlaznost bila mala i dodao da razumije da legitimitet nije bio potpun.

Inače, u Gračanici i Ranilugu nastavljeni su prosvjedi Srba zbog uhapšenog Dragiše Milenkovića – sedmog Srbina uhapšenog od dolaska albanskih predsjednika u zgrade općina na sjeveru Kosova. Milenkoviću je određen pritvor do 30 dana.

Ukinuta je blokada administrativnih prijelaza za kamione sa stranom robom, ali je i dalje zabranjen ulazak na Kosovo kamionima koji prevoze srpsku robu.