evropski parlament

Borell: Za mir je potrebno dvoje, za rat jedno

Statement of Josep Borrell Fontelles, Vice-President of the Euro
Josep Borrell Fontelles

– Snage zla su još tu i moramo pokazati ujedinjenost veću nego ikad. Puno toga smo uradili i iznenadili smo svijet i Putina u jedinstvu koje smo pokazali – kazao je Borrell

Akt rađanja geopolitičke Evrope. Evropa mora preuzeti svoje odgovornost, rekao je Josep Borrell, Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku i sigurnosnu politiku, na vanrednoj sjednici Evrpskog parlamenta o situaciji u Ukrajini.

Ovo je prvi put od Drugog svjetskog rata da jedna zemlja vrši invaziju na evropsku zemlju. A ta zemlja ima nukelarno oružje.

Kazao je da “tragedija s kojom se Evropa suočava danas nas ne plaši. Mislili smo da je evropski projekat izgubio na zamahu, ali kriza u Ukrajini je pokazala da to nije tako.”

– Jedna od lekcija koje smo naučili iz Ukrajine je to da Evropa mora strateški razmišljati o sebi, okolini i svijetu. To nije više luksuz nego potreba. Evropski parlament ima važnu ulogu da igra u tome – kazao je Borrell.

– Za mir je potrebno dvoje, za rat jedno, a to Putin zna. Moramo povećati kapacitete odvraćanje da bi spriječili rat. Naši alati odvraćanja dosad nisu bili dovoljno jaki, ali smo posljednjih dana reagovali na način kako Putin nije očekivao – rekao je Borrell.

Podsjetio je da nikad nećemo rizikovati našu slobodu i slobodu drugih.

– Nikad nećemo prestati braniti ljudska prava – kazao je Borrell.

Rekao je da nema opravdanja da snažna zemlja napade svog susjeda i da “moramo biti na njihovoj strani.”

Sankcije koje je EU uvela onemogućit će Rusiji da potroši pare koje smo im dali za energente da troši na ovaj rat.

– Snage zla su još tu i moramo pokazati ujedinjenost veću nego ikad. Puno toga smo uradili i iznenadili smo svijet i Putina u jedinstvu koje smo pokazali – kazao je Borrell.

Ovo je momenat da Evropljani razumiju da žive u opasnom svijetu. Pandemija je omogućila da se krećemo ka većem na jedinstvu, a ukrajina tragedija će nam omogućiti to još više – zaključio je Borrell.