Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Boris Johnson: Komentari Donalda Trumpa potpuni su nonsens

boristrump2 (1)

Komentari Donalda Trumpa o Londonu su “nonsens”, izjavio je u utorak gradonačelnik britanske prijestolnice, pozivajući republikanskog predsjedničkog kandidata da dođe i uvjeri se sam.

Trump, koji je u ponedjeljak pozvao na “potpunu i kompletnu zabranu ulaska muslimanima u Sjedinjene Države”, izjavio je za MNSBC da su neki dijelovi Londona “tako radikalizirani da policajci strahuju za vlastite živote”.

Konzervativni gradonačelnik Londona Boris Johnson izjavio je, međutim da su Trumpove “loše utemeljene izjave potpuni i krajnji nonsens”.

Pridružujući se dugačkoj listi britanskih političara koji kritikuju Trumpa, Johnson je izjavio da će pozdraviti priliku da pokaže “gospodinu Trumpu iz prve ruke neka od sjajnih poistignuća koja je ostvarila naša policija”.

– Stopa kriminala uporno opada i u Londonu i u New Yorku – i jedini razlog što ne bih otišao u neke dijelove New Yorka je istinski rizik da tu sretnem Donalda Trumpa, izjavio je Johnson.

Londonska Metropoliten policija saopćila je da Trump “nije mogao napraviti veću grešku” i da je “dobrodošao da primi izvještraj Metropoliten policije o realnosti policijskog rada u Londonu”.

Premijer David Cameron također je kritikovao Trumpove izjave o muslimanima – kršeći običaj da britanski čelnik ne komentira izjave američkih predsjedničkih kandidata.

– Premijer u potpunosti odbacuje izjave Donalda Trumpa, koje stvaraju podjele, nisu od pomoći i jednostavno su pogrešne – izjavila je Cameronova glasnogovornica Helen Bower.

Zac Goldsmith, konzervativni poslanik koji se nada da će naslijediti Johnsona na čelu Londona nakon izbora u narednoj godini, nazvao je Trumpa “jednom od najzloćudnijih ličnosti u savremenoj politici” i okarakterisao je njegov prijedlog zabrne ulaska muslimanima “potpunim ludilom”, prenosi AP.