Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

britanski premijer

Boris Johnson nakon oporavka upozorio na mogući novi val pandemije COVID-19

johnson

Johnson je zbog zaraze koronavirusom s posla odsustvovao 22 dana, a po povratku je kazao da su napravljeni veliki iskoraci u borbi, ali i da postoji maksimalni rizik od novog vala širenja virusa

Premijer Velike Britanije Boris Johnson oporavio se od zaraze koronavirusom, a u prvom obraćanju javnosti pozvao je ljude na strpljenje i upozorio da postoji maksimalni rizik on novog vala širenja virusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Johnson je zbog zaraze koronavirusom s posla odsustvovao 22 dana, a jutros se vratio na čelo vlade i kazao da je tužan jer je odsustvo trajalo znatno duže od željenog.

Zahvalivši se svim članovima vlade, a posebno šefu britanske diplomacije Dominicu Raabu na izvršavajoj dužnosti vršioca dužnosti premijera tokom njegovog odsustva, Johnson je kazao da je pandemija COVID-19 najteži izazov s kojim se Velika Britanija suočila nakon Drugog svjetskog rata.

“Međutim, ostvareni su iskoraci u borbi protiv širenja koronavirusa i sve je manje pacijenata na intenzivnoj njezi. To pokazuje da je prolazimo plato epidemije“, kazao je Johnson.

Naglasivši da se trend epidemije na bolje promijenio zahvaljujući efikasnim mjerama i poslušnosti naroda, Johnson je kazao da u ovom času postoji velika prilika za suzbijanje širenja virusa, ali da je to ujedno i čas maksimalnog rizika.

On je dalje kazao da zna da će mnogi postavljati pitanje ukidanja restriktivnih mjera, Johnson je kazao da dobro razumije zabrinutost i žurbu privrednika.

“Ova situacija izaziva zabrinutost i žurbu i u vladi. Međutim, moramo prepoznati rizik pojave drugo vala širenja koronavirusa. To ne bi bio samo još jedan val zaraze i umiranja ljudi, već bi to bila ekonomska katastrofa“, kazao je Johnson.

Naglasivši da ne želi prokockati veliku žrtvu koju je podnio britanski narod, Johnson je pozvao na dodatno strpljenje u predstojećem periodu.

“Nakon što uspješno savladamo prvu fazu, preći ćemo na drugu fazu borbe protiv koronavirusa u kojoj će doći do zaustavljanja širenja virusa i postepenog ukidanja socijalnih i ekonomskih mjera“, kazao je Johnson.

Johnson je 27. marta bio pozitivan na testu na koronavirus, a 5. aprila je hospitaliziran i tri noći je proveo na intenzivnoj njezi. Iz bolnice je otpušten 12. aprila i do jutros se oporavljao u rezidenciji Checkers koja se nalazi 65 kilometara sjeverozapadno od Londona.