Globus

potvrđeno

Boris Johnson objavio ostavku s pozicije britanskog premijera

07/07/2022

Danas sam imenovao vladu koja će, kao i ja, obavljati dužnost do imenovanja novog čelnika

Boris Johnson objavio je u četvrtak da podnosi ostavku kao britanski premijer, povinujući se pozivima ministarskih kolega i poslanika iz njegove Konzervativne stranke.

“Proces izbora novog lidera treba početi odmah. Danas sam imenovao novu vladu koja će nastaviti služiti, kao što ću i ja do izbora novog čelnika”, rekao je Johnson ispred Downing Streeta broj 10, prenosi Reuters.

Podsjetimo, u protekla tri dana Johnsonovu vladu napustio je veliki broj ministara. Neke od njih već je zamijenio novima.

O Johnsonovoj ostavci se među prvima oglasila Liz Truss, ministrica vanjskih poslova.

“Premijer je donio pravu odluku. Vlada pod Borisovim vodstvom imala je mnoga postignuća – ostvarila je Brexit, vakcine i poduprla Ukrajinu. Sada nam treba smirenost i jedinstvo i da nastavimo vladati dok se ne nađe novi vođa”, poručila je Truss.

Pet razloga za ostavku

Boris Johnson je prije manje od tri godine doveo britanske konzervativce do najveće izborne pobjede od 1987. godine.

Sada je britanski premijer izgubio podršku svojih zastupnika i podnio je ostavku na čelu stranke. Kako kaže, nada se da će biti premijer do jeseni. BBC je nabrojao pet stvari koje su dovele do Johnsonovog pada.

Afera Chrisa Pinchera

Zastupnik Christ Pincher je 29. juna, kada je bio zamjenik šefa konzervativne stranke, otišao u privatni klub članova u Londonu. Tada je optužen za pipanje dvojice muškaraca, što je dovelo do niza optužbi. Pincher je rekao da je popio previše i da se osramotio. Nakon Pincherove afere uslijedili su događaji koji su doveli do pada britanskog premijera. Pincher je i godinama prije toga bio optužen za slične stvari.

Prvo je Downing Street rekao da je Johnson bio svjestan konkretnih optužbi na račun Pinchera prije nego što ga je u februaru imenovao za zamjenika. To se pokazalo netačnim. Lord McDonald, bivši najviši državni službenik u ministarstvu vanjskih poslova, rekao je da je premijer lično obaviješten o optužbama u vezi s Pincherom.

Johnson je nakon toga priznao da je bio upoznat sa slučajem 2019. i javno se ispričao što je Pinchera stavio na mjesto zamjenika u Konzervativnoj stranci.

“Partygate”

U aprilu ove godine britanski premijer kažnjen je zbog kršenja pravila karantina nakon što je bio na okupljanju na svoj rođendan u junu 2020. Johnson se ispričao jer je otišao na zabavu u Downing Streetu tokom prvog lockdowna.

Policija je izdala 126 kazni za 83 osobe zbog kršenja pravila karantina u Downing Streetu i Whitehallu. Viša državna službenica Sue Gray napisala je u izvještaju da je niz političara kršio pravila karantin. “Vodstvo stranke mora snositi odgovornost za ovakvo ponašanje”, napisala je Gray.

Prošlog mjeseca Johnson je odboru Donjeg doma britanskog Parlamenta rekao da su on i njegovi saradnici poštovali sve smjernice. Sada odbor istražuje je li premijer svjesno obmanuo Parlament.

Troškovi života i porezi

Inflacija je u 2022. naglo porasla, a trenutna stopa inflacije u Velikoj Britaniji iznosi 9.1 posto. Ruska invazija na Ukrajinu dovela je do rasta cijena hrane i nafte.

Johnsonova vlada poduzela je neke korake za pomoć, poput smanjenja poreza na gorivo za pet penija po litri, međutim povećanje poreza nastavilo se u aprilu. Također, nacionalno osiguranje poraslo je za 1.25 penija.

Vlada je rekla da će se povećanjem poreza platiti zdravstvena i socijalna skrb. Premda su promjene koje su stupile na snagu ove sedmice građanima olakšale situaciju, svako ko zarađuje preko 34.000 funti godišnje i dalje će plaćati više. Johnsonovu vladu su kritizirali jer je usred najvećih životnih troškova odlučila povećati poreze za radnike.

Suspenzija Owena Petersona

U oktobru 2021. odbor Donjeg doma preporučio je suspenziju od 30 dana za tadašnjeg konzervativnog zastupnika Owena Patersona.

Odbor je rekao da je Peterson prekršio pravila lobiranja kako bi pogodovao kompanijama koje su ga plaćale.

Konzervativci, na čelu s Johnsonom, stopirali su njegovu suspenziju i uspostavili odbor koji će provjeriti kako je provedena istraga. Peterson je na kraju dao ostavku.

Manjak ideja

Johnson je svoju većinu osvojio zahvaljujući jasnoj politici u smjeru dovršenja brexita. Johnsonovi kritičari kažu da od tada premijeru nedostaje ideja i fokusa.

Mnogi su dovodili u pitanje Johnsonovu filozofiju i pitali se postoji li ona uopće. U junu je konzervativni zastupnik i bivši ministar Jeremy Hunt optužio Johnsona za nedostatak integriteta, vizije i kompetencije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.