Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

velika britanija

Boris Johnson rizikuje da postane premijer s najkraćim mandatom

zvizdic i johnson

Johnson, koji je bio na čelu kampanje za napuštanje EU tokom referenduma, tvrdi da može riješiti probleme s Brexitom za samo tri mjeseca

Boris Johnson mogao bi biti premijer s najkraćim mandatom u historiji Velike Britanije zbog njegovih početnih postupaka, piše američki The Daily Beast.

Johnson je jučer održao svoju prvu press konferenciju ispred Downing Streeta u kojoj nije imao pomirljiv ton već je žestoko kritikovao prethodnu vladu zbog neuspjeha vezano za pregovore oko Brexita.

Čak i prije nego što ga je Kraljica zvanično pozvala na sastanak, nekolicina konzervativnih ministara i zvaničnika podnijeli su ostavke jer se ne slažu s njegovom politikom.

Novi premijer je reagovao tako što je, pored toga, otpustio polovinu ministara, što je najveći preustroj vlade u posljednjih nekoliko decenija.

Johnson, koji je bio na čelu kampanje za napuštanje EU tokom referenduma, tvrdi da može riješiti probleme s Brexitom za samo tri mjeseca.

On je u srijedu dva puta ponovio da bi mogao riješiti Brexit do kraja oktobra i naglasio je da želi da Britanija napusti EU s novim sporazumom, što znači ili da će ubijediti Evropu da smanji zahtjeve kojih se tvrdoglavo drži od 2016. ili da prisili Donji dom britanskog parlamenta da promijeni mišljenje i odobri sporazum njegove prethodnice Therese May, koju su poslanici brutalno odbacili nekoliko mjeseci ranije.

Jedina druga opcija izlaska Britanije iz EU je bez sporazuma, protiv čega je parlament već ranije nekoliko puta glasao. Johnson bi mogao prisiliti parlament da Britanija izađe iz EU bez sporazuma, ali takav politički presedan bio je zadnji put prije nekoliko stoljeća.

Johnson se nalazi u skoro bezizlaznoj situaciji. Trebat će mu puno više od optimizma kako bi osigurao izlazak Britanije iz EU, ali je on jasno dao do znanja da će preuzeti ličnu odgovornost za tako nešto.