Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

šef evropske diplomatije

Borrell: EU nema jedinstven stav prema embargu na uvoz ruske nafte i gasa

EU proširio sankcije protiv Bjelorusije
(211115) -- BRUSSELS, Nov. 15, 2021 (Xinhua) -- EU High Representative for Foreign Affairs and Security Policy Josep Borrell attends a press conference after the meeting of foreign ministers of the European Union in Brussels, Belgium, on Nov. 15, 2021. Foreign ministers of the European Union (EU) have agreed on new sanctions against Belarus over the migrant crisis, the bloc's top diplomat Josep Borrell said on Monday. (Xinhua/Zheng Huansong)

Izvoz nafte glavni je ruski izvor strane valute, i mnogi u EU pozvali su na prekid plaćanja za naftu koja praktično finansira rat u Ukrajini, koji Rusija naziva “specijalnom vojnom operacijom”

Nedovoljna je podrška država članica Evropske unije za lančani embargo ili kaznene tarife za uvoz ruske nafte i gasa, navode u ponedjeljak njemačke novine Die Welt riječi šefa evropske diplomatije Josepa Borrella.

Trenutno, mi u EU nemamo jedinstvenu poziciju po tom pitanju – izjavio je Borrell za novine.

Izvoz nafte glavni je ruski izvor strane valute, i mnogi u EU pozvali su na prekid plaćanja za naftu koja praktično finansira rat u Ukrajini, koji Rusija naziva “specijalnom vojnom operacijom”.

Neke članice EU insistiraju na šestom paketu sankcija protiv Rusije, i Bruxelles priprema punu procjenu efekata zabrane uvoza nafte u okviru eventualnih novih mjera.

Rusija je najveći evropski snabdijevač naftom, učestvujući u evropskom uvozu tog energenta s nešto više od četvrtine, sudeći prema podacima statističkog zavoda bloka Eurostata.

Borrell je kazao da će se o toj temi raspravljati na narednom samitu EU koji bi se trebao održati krajem narednog mjeseca i da ne očekuje nikakvu odluku po tom pitanju prije toga.

– Konačni prijedlog embarga na uvoz nafte i gasa još nije za stolom kazao je šef evropske diplomatije za njemačke novine, prenosi Reuters.