Globus

Visoki predstavnik EU

Borrell: Evropska unija postaje sve jača

09/05/2021

Smatra da je odgovor EU na pandemiju ukazao apsolutno na nužnost Unije u očima svih. Također, uvjeren je da je EU potrebnija nego ikad, iako je izgrađen trajan mir između Evropljana

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell povodom Dana Evrope ocijenio je da Evropska unija nije završen projekt i da se susreće sa velikim brojem problema.

Ti problemi se, ističe, moraju rješavati, ali EU nije slaba.

– Naprotiv, svaki dan postaje sve jača – ocjenjuje Borrell.

Smatra da je odgovor EU na pandemiju ukazao apsolutno na nužnost Unije u očima svih. Također, uvjeren je da je EU potrebnija nego ikad, iako je izgrađen trajan mir između Evropljana.

– Ipak, isuviše je lako puhati u pepeo vatre za koju se vjeruje da je ugašena, i opet je zapaliti. Ali postigli smo mir između nas, u svijetu koji je sve komplikovaniji i opasniji. U takvom svijetu, malo je nas Evropljana, i svaka zemlja bi se teško sama izborila. Sada nam Evropa treba pomoći da napredujemo u globalnom svijetu – rekao je Borrell.

Za njega Evropa znači više prijateljstava i prilika, zajedničku borbu za zelenu planetu. Ali, vjeruje i da je Evropa nekada svojim mladima nudila mnogo više ekonomske sigurnosti da postanu neovisni.

– Mislim da se to izgubilo, i to je nešto što bismo trebali vratiti. Uvjerena sam da će mlađe generacije znati kako dati novi poticaj Evropi – rekao je Borell, saopćeno je iz Delegacije Evropske unije u BiH.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.