Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

visoki predstavnik EU

Borrell: Nakon 30 godina od rata u BiH, Rusija je vratila oružani sukob u Evropu

Xinhua Headlines: Amid worsening refugee crisis on Poland-Belarus border, calls grow for prompt, responsible solution
(211118) -- BRUSSELS, Nov. 18, 2021 (Xinhua) -- EU High Representative for Foreign Affairs and Security Policy Josep Borrell attends a press conference after the meeting of foreign ministers of the European Union in Brussels, Belgium, on Nov. 15, 2021. (Xinhua/Zheng Huansong)

Borrell će danas učestvovati na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a u Briselu na kojem se očekuje da će alijansa razgovarati o dodatnoj vojnoj pomoći Ukrajini i zaštiti saveznika

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell poručio je u četvrtak da je 30 godina od rata u Bosni i Hercegovini Rusija vratila oružani sukob u Evropu.

“Za zacjeljivanje rana potrebno je vrijeme, snaga i posvećenost. Lideri Bosne i Hercegovine moraju raditi na pomirenju i prevladavanju naslijeđa prošlosti. Za mirnu i prosperitetnu BiH, sa evropskom budućnošću”, napisao je Borrell na Twitteru.

Borrell će danas učestvovati na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a u Briselu na kojem se očekuje da će alijansa razgovarati o dodatnoj vojnoj pomoći Ukrajini i zaštiti saveznika.

Petu rundu sankcija Evropske unije Rusiji, uključujući zabranu uvoza uglja, EU bi mogla dogovoriti u četvrtak ili petak, rekao je Borrell.

– Možda danas popodne, ili najkasnije sutra – rekao je novinarima kada je stigao na sastanak NATO-a.