Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

jasno potvrđeno

Borrell o otkazivanju pomoći Njemačke palestinskim teritorijama: Lažna informacija

Josep Borell
FOTO: FENA
Josep Borell

EU je ranije odbacila komentare povjerenika za susjedstvo Olivera Varhelyija u ponedjeljak da 27-člani blok odmah obustavlja “sva plaćanja” Palestincima

Evropska unija i Vijeće za saradnju arapskih zemalja Zaljeva pozvali su u utorak na kontinuiranu pomoć palestinskim teritorijima nakon zabrinutosti da bi ona mogla biti ukinuta nakon napada Hamasa na Izrael.

Ministri vanjskih poslova dvaju blokova sastali su se u glavnom gradu Omana Muscatu nakon različitih poruka o pomoći EU-a nakon napada palestinske militantne grupe Hamas bez presedana, nakon čega je Izrael proglasio ratno stanje.

– Naglasili su važnost održive finansijske podrške UNRWA-i (UN-ovoj Agenciji za pomoć i rad palestinskim izbjeglicama) i nastavak humanitarne i razvojne podrške Palestincima na okupiranim područjima – navodi se u zajedničkoj deklaraciji koju je pročitao visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell, navodi AFP.

Borrell je rekao da je “lažna informacija” da Njemačka otkazuje pomoć nakon subotnjeg napada, što je EU oštro osudila.

– Njemački ministar je jasno rekao da to uopće nije bio slučaj, da će Njemačka nastaviti pružati tu podršku – rekao je Borrell medijima.

EU je ranije odbacila komentare povjerenika za susjedstvo Olivera Varhelyija u ponedjeljak da 27-člani blok odmah obustavlja “sva plaćanja” Palestincima.

Izvršni ogranak EU-a rekao je da preispituje stotine miliona eura razvojne pomoći iz bloka, najvećeg donatora Palestincima, ali da isplate nisu obustavljene.