new york

Borrell organizovao večeru za lidere država Zapadnog Balkana

20210922_2_50128586_68970404_Web

Na sastanku u New Yorku razgovaralo se o situaciji na Zapadnom Balkanu i odnosima s EU, kao i o pripremama za samit EU – Zapadni Balkan, koji će se održati 5. i 6. oktobra u Sloveniji

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell priredio je na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) neformalnu večeru sa liderima država Zapadnog Balkana, prenosi Anadolu Agency (AA).

Riječ je o drugom takvom sastanku visokog predstavnika EU sa liderima regiona, nakon neformalne večere u maju u Briselu.

Na sastanku u New Yorku razgovaralo se o situaciji na Zapadnom Balkanu i odnosima s EU, kao i o pripremama za samit EU – Zapadni Balkan, koji će se održati 5. i 6. oktobra u Sloveniji.

“To je pružilo priliku za diskusiju o očekivanjima u pogledu pristupanja Evropskoj uniji. Visoki predstavnik je podvukao potrebu snažne posvećenosti i partnera sa Zapadnog Balkana i Evropske unije i njenih država članica u prevazilaženju trenutne dinamike i pokretanju procesa naprijed”, saopštila je Evropska služba za vanjske poslove (EEAS).

Sastanku su prisustvovali predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, predsjednica Kosova Vjosa Osmani, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, premijer Albanije Edi Rama, kao i ministar vanjskih poslova Srbije Nikola Selaković.