Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Visoki predstavnik EU

Borrell poručio Srbiji: Bliske veze sa Rusijom nisu kompatibilne sa EU putem

Josep Borrell
Foto: Evropski parlament
Josep Borrell

Ove navode je šef evropske diplomatije iznio na kraju sastanka ministara vanjskih poslova koji su tokom radnog ručka raspravljali o prilikama u regionu zajedno sa kolegama iz Zapadnog Balkana

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku Josep Borrell je upozorio Srbiju da se evroatlantske aspiracije ne poklapaju sa odnosima koje zemlja gaji sa Rusijom.

Na kraju sastanka ministara vanjskih poslova EU, Borrell je naglasio da je tokom dana bilo govora o o uticaju Rusije na Zapadnom Balkanu, koja, prema njemu, pokušava da izbaci iz kolosijeka evropski put zemalja regiona.

“Pozdravljamo strateške i hrabre izbore nekih od njih koji su u potpunosti usklađeni sa sankcijama (protiv Rusije). Također smo ukazali i onima koji se još nisu uskladili, ili uopšte nisu, a posebno bih tu naglasio Srbiju, da održavanje bliskih veza sa Rusijom nije kompatibilno sa njenim procesom pristupanja u EU, to je također štetno po sopstveni nacionalni interes Srbije”, izjavio je Borrell.

Ove navode je šef evropske diplomatije iznio na kraju sastanka ministara vanjskih poslova koji su tokom radnog ručka raspravljali o prilikama u regionu zajedno sa kolegama iz Zapadnog Balkana.

Među temama oko kojih se razgovaralo, dominirao je uticaj Rusije u regionu, a ministri EU su se takođe pozabavili i procesom normalizacije odnosa Srbije i Kosova.