Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

austrija

Bosanac pozvao vatrogasce i spriječio tragediju

New Project – 2023-04-10T074206.977

Ukupno 29 stanara iz 36 stanova moralo je biti evakuirano, a općina traži alternativni smještaj za njih

Dvije uključene ploče za kuhanje izazvale su požar u kući u Ansfeldenu u nedjelju navečer. Materijalna šteta iznosi oko 200.000 eura, a neki stanovi još uvijek nisu useljivi, javlja nachrichten.at.

Sedam vatrogasnih jedinica u Ansfeldenu (okrug Linz-Land) u nedjelju navečer gasilo je nakon požara koji je izbio u stambenoj zgradi. Tri su osobe hospitalizirane zbog trovanja dimom, saopćila je vatrogasna služba Ansfeldena u nedjelju ujutro. Riječ je o dvoje stanara zapaljenog stana na zadnjem spratu, koji su se uspjeli spasiti, te starijoj komšinici koju su vatrogasci iznijeli van.

Oko 3.41 sati vatrogasce je pozvao 44-godišnji stanovnik susjedne kuće. Bosanac je primijetio dim i plamen, saopćila je policija. Kada su hitne službe stigle, stan u okrugu Haid već je bio u plamenu. Vatra se proširila i na krov. Vatrogasci su uspjeli spriječiti daljnje širenje, no stan je u potpunosti izgorio. Osim vatrogasne jeduinice iz Ansfeldena, bilo je pozvano još šest vatrogasnih jedinica, piše nachrichten.at.

Ukupno 29 stanara iz 36 stanova moralo je biti evakuirano. Nakon požara stanari su odvedeni su u obližnju dvoranu, gdje su postavljeni kamp ležajevi. Tamo su dobili hranu i piće.

“Dva od tri ulaza nisu zahvaćena vatrom i ponovno su u upotrebi, kazao gradonačelnik Ansfeldena Christian Partoll.